Mi az a Szuperhold? Mi a különség a Vérhold és Vörös Hold között? Tényleg kék a Kék Hold? Minden, amit tudni akartál a Hold típusokról! / ~ csillagászat, égi események, érdekességek, fényörvény, Hold, ritkaságok, szuperhold, űrkutatás, Hold típusok, Hold jelenségek, vérhold, vörös hold, kék hold, igazi kék hold, vérhold tetrád

Mi az a Szuperhold? Mi a különség a Vérhold és  Vörös Hold között? Tényleg kék a Kék Hold? Minden, amit tudni akartál a Hold típusokról!

Az emberek többsége lassan már ki sem igazodik a sok Hold elnevezésen. Ezért gondoltam, hogy összefoglalom a különböző Hold "típusokat", hogy könnyebben átláthatóbbak legyenek azok számára is, akik még csak most ismerkednek a különböző jelenségek neveivel. 

SZUPERHOLD

SZUPERHOLD
Mi is az a Szuperhold? Szuperholdnak nevezi a köznyelv, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb. A kifejezést egy asztrológus találta ki 1979-ben, de a csillagászok nem használják, mert nincs csillagászati jelentősége a holdtölte és a földközelség egybeesésének. A Hold földtávolban kb. 405 ezer km-re, míg földközelben 356 ezer km távol van a Földtől, emiatt a látszólagos mérete kb. 14%-kal, a fényessége pedig 30%-kal nő meg a szokásoshoz képest. Évente változó, hogy hányszor fordul elő ez a jelenség. Volt olyan év, hogy ilyen egybeesés egyszer sem fordult elő, de olyan év is akadt, amikor többször is láthattunk ilyet.

KÉK HOLD

KÉK HOLD
A Kék Hold az egy hónapon belül előforduló két teliholdat jelenti. Ez a jelenség egy évben esetleg egyszer fordul elő. De van, hogy több évet (2-3) is kell várni rá.

VÉRHOLD - vagy Holdfogyatkozás

VÉRHOLD - vagy Holdfogyatkozás

Ahogy a neve is utal rá, a Hold vörös színűre változik - másnéven Holdfogyatkozás. Ennek oka, hogy a Föld teljes árnyékába kerül a Hold, viszont nem sötétedik el teljesen, mert a Föld légkörén szétszóródó fény megvilágítja. Angolul Blood Moon (vagy Vérző hold néven is emlegetik). Persze ezt a jelenséget előszeretettel szeretik az emberek baljós jelekhez, eseményekhez és különböző próféciákhoz kapcsolni.

Mi a “Vérhold tetrád"?
A tetrád egyszerűen négyes csoportot jelent. Holdfogyatkozás kétszer történik egy évben, de nem mindegyik teljes. Meglehetősen szabálytalan időközönként változik a három típusa: penumbrális, részleges és teljes. Időnként viszont, szabályos hat hónapos eltérésekkel, négy teljes holdfogyatkozás követi egymást. Ez a másfél éves időszak a “Vérhold tetrád".  A Holdfogyatkozás ciklusaihoz hasonlóan, ez sem mutat semmiféle szabályosságot. (Matematikai példával élve, olyan mint a pi szám tizedesjegyei. Kiszámítható, de nincs benne semmi rendszer vagy ismétlődés.) Érdekes módon előfordul, hogy több is van egy évszázadban, de van, hogy egy sem. 1600 és 1900 között egy sem volt, a 21. században viszont több mint kilenc várható, ami évezredes rekordnak számít. A 2014-15-ös tetrád az 55. tetrád lesz az időszámításunk (Kr.u. 1) kezdete óta. A legközelebbi tetrád csak 2032-33-ban lesz látható.

VÖRÖS HOLDVÖRÖS HOLD


A Vörös Hold  látványához csak havonta néhány nap ad alkalmat, azok a napok, amelyeken a holdkelte és a naplemente (vagy fordítva, napkelte és a holdlemente) körülbelül egy időben zajlik. Maga a vörös szín is csak percekig látszódik, épp csak a horizont felett kevéssel, a magasabbra emelkedett Hold már csak hétköznapi színt mutatja. 


FARKASHOLD: 

Farkas hold: Az indiánok nevezték el így január Teliholdját.

IGAZI KÉK HOLD

IGAZI KÉK HOLD
A Kék Holdnál egyáltalán nem kék színű a Hold. Viszont van olyan, hogy a Hold valóban kéknek látszódik. Leginkább nagy vulkánkitörések után figyelhető meg ez a jelenség, a légkörbe kerülő korom- és hamuszemcsék miatt. A Holdat állítólag 1883-ban, az indonéziai Krakatau vulkán kitörésekor, és 1983-ban, a mexikói El Chichon erupciója után is kéknek látták. Legutóbb pedig 2015-ben délkelet Texasban figyeltek fel rá. Akkor a NASA csak annyit közölt, hogy hamu volt az atmoszférában. 
Szerző: Sandal-Bárány Tünde Nikoletta
(Az írást csak forrás és szerző megjelöléssel lehet megosztani, változtatás nélkül!)
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
Share To:

Post A Comment: