A kingstoni Rhode Island Egyetem kutatóinak elsőként sikerült valódi bizonyítékot találniuk rá, hogy ha lassabban fogyasztjuk el az ételt, akkor valójában "kevesebbet eszünk", vagyis kisebb kalóriamennyiséget juttatunk a szervezetünkbe. / Tudatos táplálkozás: Lassabb evés, kevesebb kalória~ táplálkozás, tudatos táplálkozás, életmód, egészség, kalória, fogyás, fényörvény, világ, érdekességek,

A kingstoni Rhode Island Egyetem kutatóinak elsőként sikerült valódi bizonyítékot találniuk rá, hogy ha lassabban fogyasztjuk el az ételt, akkor valójában "kevesebbet eszünk", vagyis kisebb kalóriamennyiséget juttatunk a szervezetünkbe. A ráérősebb étkezés további előnyei, hogy egyúttal élvezetesebb lesz az evés és jóllakottabbnak fogjuk érezni magunkat.

Kathleen Melanson és munkatársai elsőként végeztek tudományos vizsgálatot annak alátámasztására, hogy aki lassabban eszik, annak csökken az étvágya, így összességében kevesebbet eszik majd a nap folyamán, mint az, aki sietősen ebédel. 

A kutatók harminc fiatal nőt kértek meg rá, hogy vegyenek részt a vizsgálatban. Ennek során a résztvevők paradicsomos és zöldséges szósszal leöntött, parmezánsajtos tésztát fogyasztottak, kétféle módon. Az étkezések előtt mindenki egy négyszáz kalóriát tartalmazó reggelit kapott, majd négy óráig nem ettek semmit. A vizsgálat első felében a kutatók nagyobb kanalakat tettek az asztalra, és azt kérték a vizsgálati alanyoktól, hogy a lehető leggyorsabban egyenek, és ne tartsanak szünetet két kanalazás között. Egy másik alkalommal újra behívták a nőket a vizsgálat helyszínére, azonban most mindenki egy kisebb méretű kanállal evett, evés közben szünetet tartottak, kisebb adagokban ették az ételt, és minden falatot 15-20 alkalommal is megrágtak, mielőtt lenyelték volna. 

Az eredmények azt mutatták, hogy amikor a résztvevők gyorsan ettek, kilenc perc alatt nagyjából 646 kalóriát vittek be a szervezetükbe, ellenben amikor lassabban falatoztak, a bevitt kalóriamennyiség huszonkilenc perc alatt mindössze 579-re csökkent - olvasható a Scientific American hírportálján. A nők saját bevallásuk szerint jóllakottabbnak érezték magukat a második esetben, és emellett jobban is élvezték az evést. "Mindez alátámasztja, hogy a lassabb evés elősegítheti a fogyást, illetve a kívánt testsúly megtartását, vagyis mindenképpen jobban járunk, ha nem sietjük el az étkezést" - mondta Melanson. 
A kutatócsoport a North American Association for the Study of Obesity konferenciáján mutatta be eredményeit.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!ujkelet.ro
Share To:

Post A Comment: