Félárnyékos holdfogyatkozásnak lehetünk szemtanúi péntek este, az ország nagy részén az időjárás is kedvezően alakul. A félárnyékos (penumbrális) holdfogyatkozás abban különleges, hogy a Hold csupán a Föld árnyékának külső részébe lép be./ Félárnyékos holdfogyatkozás lesz este ~ holdfogyatkozás, fogyatkozások, csillagászat, űrkutatás, világ, fényörvény, penumbrális fogyatkozás, Hold,

Félárnyékos holdfogyatkozásnak lehetünk szemtanúi péntek este, az ország nagy részén az időjárás is kedvezően alakul.
A félárnyékos (penumbrális) holdfogyatkozás abban különleges, hogy a Hold csupán a Föld árnyékának külső részébe lép be. Ez a jelenség nem túl látványos, hisz alig változik a telehold fénye, jó esetben a visszavert fény kissé sárgás színt kap a megfigyelések szerint.

A Hold Budapestről nézve 18:52-kor kel fel (az ország nyugati részén kb. negyedórával később, keleti részén negyedórával korábban). A félárnyékba belépés valamivel rögtön este 7 előtt kezdődik (minden időpont nyári időszámítás szerint). A belépésnek először szinte semmi jele nem lesz, várhatóan egy jó félórával később kezdenek megjelenni jelei: a holdkorong bal felső része kezd elszürkülni, kevésbé fényesebb lesz.

A legtöbb helyen kedvezni fognak az égiek

A félárnyékos fogyatkozás 20:54:16-kor lesz a legnagyobb fokú, ekkor látszik a Hold (vagy annak egy része) a leghalványabbnak. Égi kísérőnk egytizede azonban bele sem merül a félárnyékba, azt a Nap teljes korongja sütni fogja. Kb. 22:30-ig észlelhető a homályosabb, halványabb Hold, utána egyre kevésbé lesz a félárnyékban. A jelenség formailag 23 óra előtt ér véget, a jelenség teljes időtartama így 3 óra 59 perc.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!idokep.hu
galileowebcast.hu
Share To:

Post A Comment: