Az indigó gyerekeket sokszor összekeverik a hiperaktívakkal. Tudd meg, mi a különbség! Manapság egyre sűrűbben emlegetik az indigó gyerekeket, azonban nem sokkal lemaradva tőlük a hiperaktív csemetékről is gyakran szó esik. Sokan azt mondják, az ezoterikus elméletek hívei tulajdonképpen a figyelemhiányos hiperaktivitásban szenvedő gyerekeket titulálják indigónak......./ Indigó vagy hiperaktív? ~ indigó gyerekek, indigók, spiritualitás, spirituális tanítások, ezotéria, hiperaktív gyerekek,

Az indigó gyerekeket sokszor összekeverik a hiperaktívakkal. Tudd meg, mi a különbség!
Manapság egyre sűrűbben emlegetik az indigó gyerekeket, azonban nem sokkal lemaradva tőlük a hiperaktív csemetékről is gyakran szó esik. Sokan azt mondják, az ezoterikus elméletek hívei tulajdonképpen a figyelemhiányos hiperaktivitásban szenvedő gyerekeket titulálják indigónak, így ugyanis könnyen kibújhatnak a szülői felelősség alól, amivel a problémás apróság megfelelő nevelése járna.

A másik oldal véleménye azonban eltér ettől: szerintük az indigók és a hiperaktívak két különböző tábor képviselői, melyeket nem árt világosan szétválasztani. Ha tehát a te csemetéd is nehezen kezelhető, ugyanakkor fogékony is, érdemes tovább olvasnod, hogy megtudd, valóban különleges-e, vagy csak problémás.

Nancy Ann Tape terapeutaként 1982-ben az emberi aura színeit és azok lehetséges jelentéseit vizsgálta. Tanulmányában több viselkedésmódot is szétválasztott az aura színe alapján, de ezek között akadt egy különleges osztály is. Nancy arra lett figyelmes, hogy az 1980 után született gyerekek 80%-a mélykék aurával rendelkezik, és viselkedésük alapján is határozottan megkülönböztethetőek a maradék 20%-tól: ők lettek az indigó gyerekek.

Az ezoterikusok szerint ezek az apróságok olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, melyekkel arra ösztönzik szüleiket, hogy az egyensúly megteremtése érdekében - amit lehet hagyományosabb kifejezéssel élve akár családi békének is nevezni - változtassanak nevelési szokásaikon. Küldetésük azonban ezzel nemcsak az, hogy a szülőkre hassanak, de közös karmikus feladatuk, hogy a világot jobbá tegyék.

Indigó vagy hiperaktív?


Bár különleges tulajdonságaik, melyek megkülönböztetik az indigó gyerekeket a többi gyerkőctől, számos ponton hasonlóságot mutatnak a hiperaktivitás ismérveivel, az elmélet hívei szerint a két dolog nem ugyanaz.

A hiperaktív gyerekek ismérvei:
- Mozgékonyak.
- Képtelenek koncentrálni.
- Hamar elunnak mindent.
- Sokat izegnek-mozognak.
- Nehezen tudnak barátságokat kötni.
- Gyakran félbeszakítják a többieket.

A hiperaktív gyerekek kapcsán a legtöbb probléma abból fakad, hogy képtelenség lekötni a figyelmüket, és gyakran az arra legalkalmatlanabb pillanatban akarnak rohangálni vagy felmászni valamire. Hasonlóan nehéz kezelni a mozgékonysággal párosuló agresszivitást is. Ez utóbbi tulajdonság az indigóknál szintén előfordulhat, azonban a különleges apróságok számos ponton eltérést mutatnak a figyelemzavarosokhoz képest.

Az indigó gyerekek ismérvei:
- Erős felsőbbségi érzésük van.
- Gyakran vannak látomásaik.
- Erős a vágyuk, hogy jobbá tegyék a világot.
- Lételemük a kreativitás.
- Hajlamosak az álmatlanságra.
- Gyakran antiszociálisak.
- Nehezen fogadják el a tekintélyelvűséget.

Ha gyermeked indigó, biztosan nem tartozik az egyszerűen kezelhető, simulékony egyéniségek közé. Annak ellenére azonban, hogy hajlamos rövid idő után unatkozni, valószínűleg azt tapasztalod, hogy a számára érdekes dolgokkal mélyen és hosszasan szeret foglalkozni.

Jellemző lehet, hogy már kisebb korában úgy viselkedik, mintha öreg és tapasztalt lenne, emiatt fordulhat elő, hogy társaitól elzárkózik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének barátai: az indigók mély, életre szóló barátságokat kötnek, de többnyire csak a magukfajtákkal. Az is árulkodó jel lehet, ha porontyodnak jó érzéke van a zenéhez, az ékszerkészítéshez vagy a költészethez.

Nehéz egyéniségük miatt ugyanakkor sokszor tévesen hiperaktívként kezelhetik az indigó csemetéket, ha azonban a magatartási zavarok mellett a legfontosabb megkülönböztető jeleket is tapasztalod, könnyen lehet, hogy nem a figyelemzavar miatt érzed úgy, hogy gyerkőcöd más, mint a többi.

Hogyan neveld?

Akár indigó, akár hiperaktív a gyereked, a problémás magatartásra valamilyen megoldást találni kell. Az, hogy csemetéd hogyan boldogul a közösségben, nagyrészt rajtad is múlik: minél többet foglalkozol vele, és próbálod hozzászoktatni a társadalmi szabályokhoz, annál kevesebb gond lesz vele az iskolában. Ha azonban porontyod fél évnél tovább folyamatosan mutatja a hiperaktivitás jeleit, elengedhetetlen, hogy szakember véleményét is kikérd a dologról, akármennyire kreatív és tehetséges egyébként.

Az indigók életfeladata

Az ezoterikusok szerint azonban a legfontosabb különbség a problémás gyerekek és az indigók között, hogy ez utóbbiaknak van egy bizonyos életfeladata. Bár a szülői támogatás minden gyermek esetében elengedhetetlen feltétele annak, hogy egészséges felnőtté váljanak, amennyiben csemetéd az indigók közé tartozik, meg kell adnod neki minden tőled telhető segítséget, hogy életfeladatát teljesítse.
Ez valójában azt jelenti, hogy ne akadályozd őt képességeinek kibontakoztatásában, és a tekintélyelvű nevelés helyett inkább azt a módszert válaszd, hogy mindent elmagyarázol gyermekednek: ha tudja, mit miért nem szabad, el fogja fogadni a szabályokat.
Nem kell hangsúlyoznod azt, hogy csemetéd mennyire különleges, és milyen teher nyomja a vállát, elég, ha anyaként egyszerűen mellette állsz.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!F: Indigó gyerekek nevelése alapján
Share To:

Post A Comment: