Amerikai és luxemburgi kooperációban indulna az új űreszköz tesztelése. Az űrbányászat iránt egyre több magáncég és állami ügynökség érdeklődik, az új terület ugyanis számos, eddig elérhetetlen lehetőséget kínál a korai indulóknak. / ~ csillagászat, fényörvény, hírek, nasa, űrkutatás, világ, űrbányászat, Deep Space Industries, Prospector-X, űreszköz, aszteroida bányászat

Amerikai és luxemburgi kooperációban indulna az új űreszköz tesztelése. 
Az űrbányászat iránt egyre több magáncég és állami ügynökség érdeklődik, az új terület ugyanis számos, eddig elérhetetlen lehetőséget kínál a korai indulóknak. Most egy amerikai-luxemburgi közös vállalkozás jelentette be, hogy hamarosan indul saját megoldásuk tesztelése. 
A Deep Space Industries hivatalos közleményben jelezte, hogy rövid időn belül alacsony orbitális pályára szeretnék eljuttatni a Prospector-X névre keresztelt űreszközt, hogy élesben teszteljék annak főbb rendszereit. A kísérlet során kipróbálnák a navigációt, a meghajtást, valamint az elektromos komponenseket, a sikeres tesztelést követően pedig élesben is bevetnék azt, hogy belátható időn belül elfogják az első aszteroidákat és megkezdjék az értékesnek ítélt nyersanyagok kitermelését.
Készülnek az űrbánya teszteléséreAz amerikai cég a luxemburgi illetőségű Space Resources, valamint a Société Nationale de Crédit et d’Investissement (SNCI) segítségére számít a program megvalósítása során. Előbbi a kutatás-fejlesztési feladatokat hivatott megkönnyíteni, utóbbi pedig a finanszírozásért lenne felelős, a luxemburgi kormány határozott támogatásával, az ottani illetékesek ugyanis szeretnének a kontinensen elsőként megjelenni az új területen. A kezdeményezésben az 1967-ben aláírt Outer Space Treaty által meghagyott kiskapura támaszkodnak, amely az aszteroidák birtoklását ugyan megtiltja, azok használatát azonban engedélyezi a különböző államoknak, vagyis itt némileg hasonló a helyzet, mint a nemzetközi vizeken történő halászatban - sem a víz, sem pedig a halak nem képezik a halászok tulajdonát, ez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy szinte a teljes halállományt begyűjtsék és túladjanak azon. 
A jogi kérdések a kiskapu ellenére is komoly akadályokat képeznek, ezért a jövőben itt további vitákra számíthatunk.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!sg.hu
Share To:

Post A Comment: