Amerikai és luxemburgi kooperációban indulna az új űreszköz tesztelése. Az űrbányászat iránt egyre több magáncég és állami ügynökség érdeklődik, az új terület ugyanis számos, eddig elérhetetlen lehetőséget kínál a korai indulóknak. / ~ csillagászat, fényörvény, hírek, nasa, űrkutatás, világ, űrbányászat, Deep Space Industries, Prospector-X, űreszköz, aszteroida bányászat

Készülnek az űrbánya teszteléséreAmerikai és luxemburgi kooperációban indulna az új űreszköz tesztelése. 
Az űrbányászat iránt egyre több magáncég és állami ügynökség érdeklődik, az új terület ugyanis számos, eddig elérhetetlen lehetőséget kínál a korai indulóknak. Most egy amerikai-luxemburgi közös vállalkozás jelentette be, hogy hamarosan indul saját megoldásuk tesztelése. 
A Deep Space Industries hivatalos közleményben jelezte, hogy rövid időn belül alacsony orbitális pályára szeretnék eljuttatni a Prospector-X névre keresztelt űreszközt, hogy élesben teszteljék annak főbb rendszereit. A kísérlet során kipróbálnák a navigációt, a meghajtást, valamint az elektromos komponenseket, a sikeres tesztelést követően pedig élesben is bevetnék azt, hogy belátható időn belül elfogják az első aszteroidákat és megkezdjék az értékesnek ítélt nyersanyagok kitermelését.
Készülnek az űrbánya teszteléséreAz amerikai cég a luxemburgi illetőségű Space Resources, valamint a Société Nationale de Crédit et d’Investissement (SNCI) segítségére számít a program megvalósítása során. Előbbi a kutatás-fejlesztési feladatokat hivatott megkönnyíteni, utóbbi pedig a finanszírozásért lenne felelős, a luxemburgi kormány határozott támogatásával, az ottani illetékesek ugyanis szeretnének a kontinensen elsőként megjelenni az új területen. A kezdeményezésben az 1967-ben aláírt Outer Space Treaty által meghagyott kiskapura támaszkodnak, amely az aszteroidák birtoklását ugyan megtiltja, azok használatát azonban engedélyezi a különböző államoknak, vagyis itt némileg hasonló a helyzet, mint a nemzetközi vizeken történő halászatban - sem a víz, sem pedig a halak nem képezik a halászok tulajdonát, ez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy szinte a teljes halállományt begyűjtsék és túladjanak azon. 
A jogi kérdések a kiskapu ellenére is komoly akadályokat képeznek, ezért a jövőben itt további vitákra számíthatunk.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!sg.hu
Share To:

Post A Comment: