Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amit főleg gyógyhatásának köszönhet. S bár alacsonyabb a C vitamin tartalma, mint a citromé, vagy a narancsé, gyógyhatását a benne levő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztési rendszerre hatnak gyógyítólag. / ~ gyógyítás gyümölcsökkel, gyógyítás, fényörvény, természetes gyógymódok, alternatív gyógyítás,

A rózsa-félék családjába tartozik. Az egész világon jól ismert és mivel jó alkalmazkodó képességű, szinte minden égöv alatt megterem.
Az almát a rómaiak is ismerték és fogyasztották, a mai választékbővülés ebben a században alakult ki, nemesítéssel és keresztezéssel. Számos fajtáját ismerjük, a nyári almától a késő őszi fajtáig, ami csak télen kapja meg igazi zamatát. Az alma, jól bírja a szállítást, ennek köszönheti, hogy eljuthat mindenűvé, ahol ember él.

Tápértéke
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyom-elemeket, A vitamint, B komplex vitaminokat, kevés C vitamint. A B vitaminok rendkívül jó hatással vannak az emésztésre, mert serkentik a táplálék felszívódását.

Gyógyhatása:
Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amit főleg gyógyhatásának köszönhet. S bár alacsonyabb a C vitamin tartalma, mint a citromé, vagy a narancsé, gyógyhatását a benne levő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztési rendszerre hatnak gyógyítólag. Magas a pektin tartalma, aminek szintén gyógyhatását köszönheti. A pektin az az anyag, amely a gyümölcs sejtfalának alkotó része, s amely vízben oldódva kocsonyás zselét alkot. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kisöpörni a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású.
Jó tulajdonsága még az, hogy az íz leplezése végett olyan zöldséglékhez is keverhetjük, aminek fogyasztásához egyébként nemigen lenne étvágyunk. Fogyasztása elősegíti a más táplálékkal elfogyasztott ásványok, vitaminok enzimek felszívódását, érvényesülését szervezetünkben.

Alacsony vércukor
Az alacsony vércukor esetén, amikor az agy nem kap elegendő glükózt, rosszullét környékez, ájulás is bekövetkezhet. Valamikor cukorkát ajánlottak ilyen sürgősségi esetekben. Annál azonban sokkal jobban megfelel a beteg szervezetnek a nyers alma. Abban az esetben is ajánlatos az alma fogyasztása, amikor föllép a depresszió.

Hashajtó:
Ha az almalét összekeverjük olyan növény levével, amelyben sok az ásványi só, olyan gyógyszerhatású anyag keletkezik, amely első osztályú hashajtónak felel meg. Ezt a pektin tartalmának köszönheti. A legjobb, ha spenót-lével, vagy sóska-lével keverjük össze fele-fele arányban. Ebben a két zöldségfélében ugyanis nagy mennyiségű oxálsavat találhatunk. Az oxálsav szerves sav, a tulajdonsága, hogy rendkívül jótékonyan hat a belek mozgására nyers állapotban. Amikor a pektin és a nyers oxálsav összekeveredik, a belek faláról képes leolvasztani a megrökönyödött székrekedés maradványait is. Mindez fájdalommentesen történik, görcsök nélkül. Súlyosabb esetekben csupán kevés spenótlét keverjünk az almaléhez, mert a benne levő oxálsav meggyorsítja a belek mozgását.

Serkenti az emésztést:
Az alma savas tartalmával hozzásegít a gyomor és a belek mozgásának meggyorsításához, pektin tartalma pedig segíti az anyagcserét, amihez hozzájárulnak a B vitaminok is.

Ízületi gyulladás:
Az almának rendkívül magas a savtartalma. Almabor is készíthető belőle, de sok-kal inkább ismert egy másik terméke az almaecet. Az almaecet nemcsak saláták, vagy más étel ízesítésére használatos, de jó szolgálatot tesz azoknak is akik érrend-szeri-betegségekkel küzdenek. Az ízületi gyulladásbántalmak csökkenthetők, ha naponta kétszer fogyasztunk vízzel almaecetet. Egy pohár vízhez két evőkanál almaecetet adunk. Hasonló szolgálatot tesz az ízületi gyulladásbetegeknek a kissé erjedt alma lé. A savas gyümölcs, mint tudjuk, elfogyasztva lúgos termékké válik, bejutva a vérbe kioldja a csuklókból az apró kristályokat, amelyek a fájdalmat okozzák.

Magas koleszterin:
Az egyik legalattomosabb betegségnek tartják a koleszterin lerakódást. Csendben húzódik meg a vérerekben a zsírlerakódás, ami idővel alaposan leszűkíti az ereket. Ha nem végezünk gyakran nagytakarítást testünkben, előbb, vagy utóbb meglepetés érhet bennünket. De ahogyan táplálékkal okozhatjuk a bajt, ugyancsak táplálékkal segíthetünk magunkon. Az alma pektinje azt bizonyította a kísérletezések során, hogy képes feloldani azokat a zsírokat - triglycerideket, amelyek a lerakódást okozzák.

Vértisztító:
Az alma nemcsak az emésztési rendszer alapos tisztítója, de a vérsavtalanításába is alaposan belesegít. Ezt a tulajdonságát a magas ásványtartalmának köszönheti.

Májtisztító:
Ha baj van az emésztéssel, azt a májhoz is visszavezethetjük. A renyhe emésztésen az émelygésen könnyítünk, alma lé fogyasztásával.

Vesetisztító:
A veseleterhelése már megtörtént, amikor megkaptuk az önpusztító betegségeket. A csuklók fájdalma akkor következik be, amikor már a vese is le van terhelve. A vese tisztítására legjobb, ha kissé szeszes almalét fogyasztunk, vagy almaecetet, amely kioldja a disznóhús fogyasztás által keletkezett kristályszilánkokat a vesékből.

Elkészítési mód:
Az almát, mint minden zöldség és gyümölcslét elkészíthetünk kétféleképpen. Ha csak lemezvágóba rakjuk, pépesítjük, hígítsuk föl kissé vízzel, hogy inni tudjuk. Erősebb zöldségnél, vagy gyümölcsnél, nem is árt a hígítás. Az alma esetében azonban a legjobb, ha a megmosott, feldarabolt gyümölcsöt kicentrifugázzuk, és elfogyasztjuk. Lehetőleg mindig frissen készítsük, mert az oxidáció következtében hamar megbarnul. Ha hashajtónak használjuk, fele-fele arányban keverjük. A spenótot lemezvágóba tesszük, fél pohár alma lével, vagy fél pohár vízzel, és pépesítjük, majd felöntjük vízzel. Centrifugázhatjuk is a spenótot, felhasználva a szárakat is. Almaecetet házilag is készíthetünk. Az almalét kicentrifugázzuk, és egy befőttes üvegbe tesszük, meleg helyen hagyva. Néhány nap alatt megszeszesedik, majd letisztul. Leszűrjük, és fogyaszthatjuk.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


Gyógyítás gyümölcsökkel
Share To:

Post A Comment: