Ahhoz, hogy hatékonyan kommunikálhassunk a párunkkal, a munkatársainkkal, a gyermekeinkkel vagy bárki mással, ahhoz ismernünk szükséges, mely szeretetnyelv számára a legkedvesebb. 5 szeretetnyelv típust különböztetünk meg, de mint más nyelveknél is megfigyelhető, itt is akadnak “nyelvjárások”, variációk.A szeretetnyelv

Ahhoz, hogy hatékonyan kommunikálhassunk a párunkkal, a munkatársainkkal, a gyermekeinkkel vagy bárki mással, ahhoz ismernünk szükséges, mely szeretetnyelv számára a legkedvesebb. 5 szeretetnyelv típust különböztetünk meg, de mint más nyelveknél is megfigyelhető, itt is akadnak “nyelvjárások”, variációk.  Az érzelmi egészség feltétele, hogy szeretve érezzük magunkat önmagunk és mások által, és akkor pozitívan és motiváltan állunk a napi dolgok elé.  De hogyan is lehet ezt teletölteni, milyen kutat kell hozzá keresni?


SzeretetnyelveinkElismerő szavak

A szóbeli dicséret, megerősítés és bátorítás, a kedvesen és gyengéden kimondott szavak sokaknak fejezi ki azt, hogy értékesek és szeretik őket. Személyesen szóban kimondva, írásban, papírra vetve, vagy másokon keresztül, közvetve is örömet szerezhet a másiknak és tud belőle töltekezni.
Azt viszont ne feledjük, hogy sokat számít a hangsúly. Ne szép köntösbe bújtatott kritikát adjunk, hanem valódi és őszinte szavakat. Ha nem szívből jön, akkor jobb ha csendben maradunk.

Nekik szólnak az alábbi mondatok:
Csodásan nézel ki ebben a ruhában! Te sütöd a világ legfinomabb mézes sütijét, egy egész tepsivel meg tudnék belőle enni. Nagyon jól esett, hogy segítettél a takarításban.

SzeretetnyelveinkMinőségi idő

Minőségi időAmikor megosztjuk a másikkal az időnk és a figyelmünk egymásra fordítjuk, együtt vagyunk, együtt tevékenykedünk. Egy beszélgetés is válhat minőségi idővé, amennyiben érdeklődés és megértés párosul hozzá, az okoz örömet, hogy meghallgathatom a másik gondolatait, érzéseit, vágyait és viszont, és képes vagyok ezeket kimondani. A közös élményekből, melyet az együtt töltött idő alatt emlékezetünkbe vésünk, később is felidézhetjük és újra átélhetjük azt a kellemes szeretetteli hangulatot.

Kedvező programok:
egy közös séta egy meghatározó helyen, egy közös ebéd, randevú, egy listát írni, olyan programokkal, amit a másikkal együtt szeretnénk élvezni

SzeretetnyelveinkAjándékozás

Az ajándék legyen az kicsi vagy nagy néhányunknál kézzel fogható értékes szeretetmagnak számít. Érezzük általa, hogy fontosak vagyunk és gondolnak ránk. Az ajándék és a pénz fogalma összekapcsolódik, vagyis a pénz és a szeretet fogalma is szoros kapcsolatban van. Gyakorolható általa az adás és az áramlás, hisz ha szeretet adunk, azt vissza is kapjuk. Valakinél az ajándék a másik jelenlétében koncentrálódik, az számára az ajándék, hogy a másik mellette van egy nehéz helyzetben.
Ne várjuk azonban senkitől, hogy kitalálja a gondolatainkat, mondjuk meg, ha erre vágyunk, viszont a másik vegye komolyan, ha arra kérik, maradjon.
Ajándék saját kezűleg is készíthető. Süss neki sütit, hajtogass virágot, készíts könyvjelzőt, önts szappant vagy vásárolhatsz is valamit.

SzeretetnyelveinkSzívességek

Szeretettel szolgálni a másikat. Vagyis nem lábtörlőnek lenni, és nem manipulálni bűntudatkeltéssel a másikat, és elnyomva tartani.
A női, férfi szerepek, sztereotípiák, melyeket a családunkból mintaként hozunk sokszor nehezítik, hogy kifejezzük ezt a fajta szeretetnyelvet a másik felé. Ha képesek vagyunk felülvizsgálni ezeket, és néhányban kompromisszumra jutni, akkor mindkét irányból pozitív változást hoz a kapcsolatba.
Figyeljünk oda a másik kéréseire, segítsünk neki, amiben kéri, örömet okozva ezzel neki. A gyerekeket is be lehet vonni a feladatok elvégzésébe.

SzeretetnyelveinkTesti érintés

Egy szeretetteli, gyengéd érintés, kézfogás, csók, ölelés vagy egy szeretkezés szeretetet közvetíthet a másik felé. Fedezzük fel, hogy hol és milyen fajta érintés esik legjobban a társunknak. Ez mindenkinél más lehet, helyzettől is függhet.
Karoljuk át tévézés közben, simuljunk hozzá, mikor elmegyünk mellette, érintsük meg a vállát, mikor beszélgetünk, fogjuk meg egymás kezét sétálás közben, hazaérkezéskor öleljük meg a másikat…
Figyelemmel és nyitottan közelítsünk a másik felé. Megtanulhatunk masszírozni, elmerülhetünk a szeretkezés mélységeinek művészetében is, hisz ezen tevékenységek, mindkét fél számára örömet hozhatnak;). De egy válságos helyzetben egy vigasztaló ölelés is sokat jelenthet a másik számára.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
Forrás: Gary Chapman: A szeretet esszenciája
Share To:

Post A Comment: