A cézium-137-es izotóp normális sugárzási értékének ezerszeresét mérték Helsinki felett március 3-án és 4-én – közölte kedden a finn Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Központ (STUK). 4000 mikrobecquerelnek megfelelő sugárzást mértek légköbméterenként a finn fővárosban. Ez az érték ugyan a megszokottnál ezerszer magasabb, de milliószor kisebb annál, ami szükségessé tenné a lakosság számára a közvetlen védelmi intézkedéseket.“

Rejtélyes sugárzást mértek Helsinkiben
A cézium-137-es izotóp normális sugárzási értékének ezerszeresét mérték Helsinki felett március 3-án és 4-én – közölte kedden a finn Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Központ (STUK).
4000 mikrobecquerelnek megfelelő sugárzást mértek légköbméterenként a finn fővárosban. Ez az érték ugyan a megszokottnál ezerszer magasabb, de milliószor kisebb annál, ami szükségessé tenné a lakosság számára a közvetlen védelmi intézkedéseket.“

Ez különösen szokatlan volt. A nukleáris biztonság szempontjából mindazonáltal a cézium mért szintje nincs kihatással az emberi egészségre – mondta Tarja Ikaheimonen, a STUK egyik vezető illetékese.
Az 1986-os csernobili katasztrófa óta Finnországban rendszertelen időközönként még mindig mérnek megnövekedett sugárzást. A múlt héten rögzített értékek azonban túl magasak ahhoz, hogy a csernobili katasztrófával lehessen őket magyarázni – tette hozzá Ikaheimonen. Mivel nukleáris balesetekről nem jöttek jelentések mostanában, így a kutatók továbbra is találgatnak, mi állhat a rejtélyes céziumsugárzás hátterében.
Finnországban két atomerőmű működik összesen négy reaktorral. Az egyik erőmű az ország nyugati részében, míg a másik Helsinkitől keletre fekszik. Üzemzavarokról egyelőre nem tudni. Azon a napon, amikor a magas sugárzási értékeket mérték, a szél kelet-délkeleti irányból fújt. A sugárzás oka így Oroszországban vagy Észtországban lehet. Ikaheimonen szerint korai lenne még vádaskodni, hiszen a cézium-137-es izotópját felhasználják az iparban, kórházakban és kutatóintézményekben is.
Utoljára Finnországban akkor volt hasonló eset, amikor baleset történt egy orosz atomerőműben: 

2015.december 18.: Az oroszok szerint nem volt baj
Állítólag a radioaktivitás nem érte el a veszélyes szintet, de azért nem verték nagydobra az esetet. A finn mérőállomások mindenesetre kimutatták a sugárzás hirtelen megugrását.
A baleset 80 kilométerre nyugatra volt Szentpétervártól, de a hírt akkor nem hozták nyilvánosságra. Az Eho Moszkvi rádiónak szemtanúk azt mondták: a Leningrád Atomerőmű kettes blokkjában történt a baleset, aminek következtében gőz töltötte meg a turbinacsarnokot, illetve az épületből is kijutott. A gőz valószínűleg radioaktív volt, de a hivatalos közlés szerint a radioaktivitás szintje a megengedett értéken belül maradt. A blokk dolgozóit ugyanakkor hazaküldték.
A finn atomenergia-hatóság nyilvánosan elérhető adatai is megerősítik, hogy hirtelen megugrott a sugárzás szintje, de nem veszélyes mértékben.
Nem volt hatása a nukleáris biztonságra a Leningrádi Atomerőmű 2. blokkjában a december 18-án történt üzemzavarnak – közölte a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern magyar kommunikációs partnere, az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern honlapján hétfőn megjelent hivatalos jelentésre hivatkozva.
Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint az atomerőmű 2. blokkját a személyzet december 18-án moszkvai idő szerint 13 óra 50 perckor az utasításoknak és szabályoknak megfelelően leállította, miután a turbinacsarnok egyik helyiségében, egy légtelenítő nyomáscsökkentő berendezésénél gőz képződött. Az üzemzavar következtében állítólag semmiféle radioaktív kibocsátás nem történt, a háttérsugárzás az üzemzavar idején és azóta is a normális értéken belül van.
Az üzemzavar a nukleáris eseményeket besoroló nemzetközi INES skálán nullás alatti besorolású volt, azaz nem volt nukleáris biztonsági szempontból jelentősége, és nem volt jelentésköteles. A 7 fokozatú INES skála 1990 óta szolgál a nukleáris események egységes értékelésére. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a 2-es besorolást meghaladó, a határértéket minimálisan meghaladó kibocsátással járó üzemzavar esetén 24 órás határidőt javasol a NAÜ tagországok értesítésére, illetve a kibocsátással nem járó, nullás és 1-es besorolás esetén is, amennyiben az "adott ország határain túl ezt a közérdek indokolja" - áll a tájékoztatásban.

Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről! www.finlandtimes.fi
szeretlekmagyarorszag.hu
vs.hu

Share To:

Post A Comment: