Elkészült a láthatatlanná tévő köpeny, a kamerák előtt, nagyon kis tárgyakkal már működik - Fényörvény

Breaking

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2016. március 22., kedd

Elkészült a láthatatlanná tévő köpeny, a kamerák előtt, nagyon kis tárgyakkal már működik

Elkészült a láthatatlanná tévő köpeny, a kamerák előtt, nagyon kis tárgyakkal már működik
A Harry Potter-sorozat óta tudjuk, milyen jól jöhet egy ilyen eszköz. A tudományos fejlesztéseknek köszönhetően lassan valósággá válik.
Az utóbbi időben az Iowai Egyetem, valamint a Berkeley kutatói – egymástól teljesen függetlenül – olyan anyagokon dolgoztak, ami képes lehet láthatatlanná tenni a tárgyakat. Bár az ezzel bevont tárgyak az emberi szem számára továbbra is láthatók, a kamerák (és radarok) elől már el lehet tünteni őket.
Elkészült a láthatatlanná tévő köpeny, a kamerák előtt, nagyon kis tárgyakkal már működikA BGR beszámolója szerint az Iowai Egyetem kutatói egy olyan anyagot fejlesztettek, ami képes elnyomni a radarhullámok nagyjából 75 százalékát. A kutatók minderre a gallium egy ötvözetét, a szobahőmérsékleten is folyékony galinstant használták: egy szilíciumlapba ezt az anyagot tartalmazó, kör alakú rezonátorokat ágyaztak be. Mivel ez az anyag képes csapdába ejteni a radarhullámokat, így ha ezt a “köpenyt” például egy vadászgép felületére vinnék fel, az elméletileg láthatatlanná válna a radar előtt. Igaz, a kutatók szerint egyelőre nem működik 100 százalékosan.
Mindeközben a Berkeley Egyetemen egy olyan anyagot hoztak létre, ami visszaveri a fényt, így rejtve el az alá rejtett tárgyat. A technológia az arany nanoantennákon alapszik, amelyek képesek a fény hullámait eltéríteni. Szépséghibája, hogy egyelőre csak mikroszkopikus tárgyak elrejtését teszi lehetővé, így arra még várnunk kell, hogy alá állva elbújhassunk a világ elől.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!hvg.hu