Az “5 miért” módszert eredetileg Sakichi Toyoda alkotta meg (1920-as években), aki a japán Toyota cég alapítója is volt, így elsőként a Toyota alkalmazta ezt a módszert, sőt, az “5 miért” alapvető részévé vált a Toyota tudományos munkája során alkalmazott problémamegoldó folyamatoknak (1950-es években). Azóta több cég is alkalmazza ezt, de a személyes fejlődésünk során felmerülő problémáknál, a mindennapi életben is nagyszerűen használhatjuk.

Az “5 miért” módszert eredetileg Sakichi Toyoda alkotta meg (1920-as években), aki a japán Toyota cég alapítója is volt, így elsőként a Toyota alkalmazta ezt a módszert, sőt, az “5 miért” alapvető részévé vált a Toyota tudományos munkája során alkalmazott problémamegoldó folyamatoknak (1950-es években). Azóta több cég is alkalmazza ezt, de a személyes fejlődésünk során felmerülő problémáknál, a mindennapi életben is nagyszerűen használhatjuk.Funkció: Áttenni a hangsúlyt a felelősökről
(Ki…?) az összefüggések (Miért…?) felé

A módszer célja, hogy eljussunk egy probléma gyökeréhez, amelyet talán első pillantásra nem vettünk észre. Alkalmazása csupán annyi, hogy ötször tesszük fel a miért kérdést ugyanazzal a problémával kapcsolatban, és az újabb miértek az előző válaszainkra kérdeznek rá.
Nézzük meg egy egyszerű példán:

A probléma:
Nem tudom megvenni az autót, amit kinéztem magamnak.
1.Miért?
Válasz: Mert nincs rá elég pénzem.
2.Miért?
Mert kölcsönadtam a szomszédnak.
3.Miért?
Mert nem tudtam neki nemet mondani.
4.Miért?
Mert el akarok kerülni minden konfliktust az emberekkel.
5.Miért?
Mert kicsi önbizalmam.

Ezzel még nincs megoldva a probléma, de megtaláltuk a gyökerét. Ha nagyobb önbizalmam volna, nemet mondtam volna a szomszédnak, lett volna elegendő pénzem, és megvehettem volna az autót.
Néha kevesebb kérdés is elég lehet, de célszerű elmenni az ötödik miért-ig. És persze folytathatjuk egy hatodik, hetedik vagy még több miért-tel is, de általában az 5. miért már felrebbenti a fátylat a problémáról.
Próbáld csak ki, és nézd meg, mire jutsz!

Kiindulhatsz ilyen, és hasonló kérdésekből:
- Miért nem tudok kimászni ebből a helyzetből, amiben vagyok?
- Miért nem sikerül elegendő pénzre szert tennem?
- Miért nem működnek rendesen az emberi kapcsolataim?
- Miért nem tudom, hogy mit akarok?
- Miért nem érem el ezt és ezt a célomat?
- Miért megyek el az életemben egy csomó lehetőség mellett?
- Miért érzem magam rosszul a bőrömben?

Persze csak olyat kérdezz, amely valós probléma az életedben!
Természetesen nem mindig elegendő ez a módszer egy probléma felszámolásához. Számos egyéb technika, gyakorlat, feladat áll még a rendelkezésedre, hogy végre történjen veled valami nagyszerű dolog, és elindulj a fejlődés útján.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!NLP

Share To:

Post A Comment: