A brazil Igazságügyi Minisztérium hat élelmiszergyártót büntetett meg amiért elmulasztották feltüntetni termékeik címkéin, hogy azok készítéséhez genetikailag módosított organizmusokat (GMO-kat) használnak fel. A 277.440 és valamivel egymillió dollár fölötti összegig terjedő pénzbírságot kapott többek között a Nestlé, a Pepsico és a Bimbo. Az összesen kiszabott büntetés körülbelül hárommillió dollárra rúg.

 Megbüntették Brazíliában a Nestlét, mert elhallgatta, hogy génmódosított alapanyagokat használ
A brazil Igazságügyi Minisztérium hat élelmiszergyártót büntetett meg amiért elmulasztották feltüntetni termékeik címkéin, hogy azok készítéséhez genetikailag módosított organizmusokat (GMO-kat) használnak fel.
A 277.440 és valamivel egymillió dollár fölötti összegig terjedő pénzbírságot kapott többek között a Nestlé, a Pepsico és a Bimbo. Az összesen kiszabott büntetés körülbelül hárommillió dollárra rúg.
A büntetés kiszabására azután került sor, hogy a brazil Fogyasztóvédelmi Hivatal (Senacon) 2010-ben vizsgálatot folytatott le, és GMO-kat talált az ország szupermarketjeiben árult vegyes süteményekben, édességekben és más termékekben.
A Senacon azzal vádolja a vállalatokat, hogy megsértették a brazil fogyasztói jogokat, így az információhoz való jogot, a szabad választás jogát és az ártalmas vállalati gyakorlatokkal szembeni védelemhez való jogot.
A bíróság ítéletét követően a brazil Fogyasztóvédelmi Hivatal kutatója, Ana Paula Bortoletto dicsérte a döntést, amiért érvényt szerez annak a hatályos jogszabálynak, ami előírja a termékek GMO-tartalmának feltüntetését.
„A döntés megerősíti az Igazságügyi Minisztérium elkötelezettségét, hogy minden genetikailag módosított összetevőt tartalmazó terméken fel legyen tüntetve ez az információ” – mondta csütörtökön Ana Paula.
Brazíliában eredetileg tilos volt GMO-kat értékesíteni, miután a Fogyasztóvédelmi Hivatal 1998-ban pert nyert ezzel kapcsolatban. 2003-ban azonban a brazil Igazságügyi Minisztérium olyan intézkedéseket hozott, amelyek lehetővé teszik a GMO-termékek forgalmazását és felhasználását, azonban az emberi fogyasztásra szánt cikkeknél figyelmeztető címkét kell rajtuk elhelyezni.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!Forrás: teleSUR/latin-amerika.hu
Share To:

Post A Comment: