Az emberi tapasztalattal rendelkező spirituális lény ellentétben áll az „áldozati mentalitással” - azzal a nézettel, hogy nem kell felelősséget vállalnunk azért, amik vagyunk, hiszen gondolataink, érzéseink és cselekedeteink igen erőteljesek. Az áldozati mentalitás nem újdonság. Nem olyasmi, amit tegnap ütötte fel a fejét vagy a modern világ agyszüleménye lenne. Nem úgy van, ahogy azt sok ember ma gondolja, miszerint a hagyományos vallásban vagy a liberális politikai ideákban való hitvesztés esetleg a családi értékek hanyatlásának eredménye lenne.

Az emberi tapasztalattal rendelkező spirituális lény ellentétben áll az „áldozati mentalitással” - azzal a nézettel, hogy nem kell felelősséget vállalnunk azért, amik vagyunk, hiszen gondolataink, érzéseink és cselekedeteink igen erőteljesek.
Az áldozati mentalitás nem újdonság. Nem olyasmi, amit tegnap ütötte fel a fejét vagy a modern világ agyszüleménye lenne. Nem úgy van, ahogy azt sok ember ma gondolja, miszerint a hagyományos vallásban vagy a liberális politikai ideákban való hitvesztés esetleg a családi értékek hanyatlásának eredménye lenne. Az áldozati mentalitás tulajdonképpen durván tizenháromezer éve, a pólusváltás óta tartozik hozzánk, mióta Atlantisz a tengerbe süllyedt és az emberi faj tudatossága az első szintről a másodikra jutott. A tudatosság második szintjének alapvető jellegzetessége az egymás és a Létezés többi része közti szeparáció érzete. Úgy tekintünk magunkra, mint a többi lénytől független egyénekre és mikor valamilyen kellemetlen élményünk van, azt gondoljuk, hogy ezek a más lények „okozták”. Más szóval: áldozatnak érezzük magunkat. Ezzel az elkülönülési érzettel azt is elérjük, hogy azt hisszük, azt érezzük és úgy teszünk, mintha semmiféle hatással nem lennénk a rajtunk kívül álló eseményekre; hogy nem vagyunk felelősek az életünkért vagy a bolygónk kondícióiért; hogy a gondolataink a magánügyünk és mivel senki nem tudja, hogy mit gondolunk vagy érzünk legbelül, akkor egyáltalán nem is számít semmit. Ez nem így van. Kétségtelen, hogy mi alkotjuk meg a valóságot. Ismétlődően. Számít, hogy mit gondolunk. Ez és nem más hozza létre a világot. Mi vagyunk a megalkotói és felelősei saját életünkért és a Létezésért.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


F: Bob Frissell
Share To:

Post A Comment: