Mit értek a Létezés Egysége alatt? Először is azt, hogy minden létezés - minden, ami valamilyen módon létezik, minden, ami minden dimenzióban létezik - része az egységes egésznek. Egy minden részletre kiterjedő Valóságnak. Hozzá tartozik minden, amit az emberi lény vagy bármilyen típusú lény valaha látott, érzett, átélt vagy álmodott. Semmi nem marad ki belőle. Minden valótlan vagy elképzelt dolog létezik, mint kép.

Mit értek a Létezés Egysége alatt? Először is azt, hogy minden létezés - minden, ami valamilyen módon létezik, minden, ami minden dimenzióban létezik - része az egységes egésznek. Egy minden részletre kiterjedő Valóságnak. Hozzá tartozik minden, amit az emberi lény vagy bármilyen típusú lény valaha látott, érzett, átélt vagy álmodott. Semmi nem marad ki belőle. Minden valótlan vagy elképzelt dolog létezik, mint kép. Egy biztos: minden, ami létezik vagy valaha létezett vagy valaha létezni fog - az létezik! Majdnem bolondságnak vagy elcsépeltnek, esetleg logikai kifejezéssel élve tautológiainak hangzik. De van egy mélyebb értelme is; egyáltalán nem bolondság vagy elcsépelt dolog. Azt jelenti, hogy semmi sincsen, amit kizárna a Létezés. Nincs olyan, hogy „nemlétezés”. Nincs olyan, hogy „nem-entitás”. Nincs lehetőség a végleges elszigetelődésre, nincs olyan, amit a teljes Létezés elvetne, elvesztene vagy elhagyna.
Láthatjuk majd, hogy még rendkívülibb jelentősége is van ennél, hiszen a Létezés Egysége végső soron mi magunk vagyunk azzal, hogy egyáltalán itt vagyunk. Ez kicsit meghökkentőnek tűnhet. És valójában az is! Ez a legmélyebb misztika és a legmeghökkentőbb igazság a Létezés teljes egészében! De a nagy világvallások végső ígéretei és a modern tudományos kultúránk reményei sem kevésbé megdöbbentők. Ezalatt a nyugati vallások halhatatlan lélekről szóló eszméit, az ázsiai hitvilág spirituális szabadságának lehetőségét és a modern tudomány fizikai természetének rejtélyét értem. De ezeknek a dolgoknak a végső lehetősége valamilyen végső igazságból kell erednie, a Létezés igazságából, mivel semmi sem lehetséges, hacsak valamilyen értelemben nincs belevésve a valóság természetébe. És a valóság végső természete maga a Létezés.
A Létezés Egysége tulajdonképpen - inkább burkoltan, kissé eltérő formákban, de - megtalálható az összes fő világvallásban. Az is igaz, hogy minden vallás rendelkezik egy többé-kevésbé titkos hagyománnyal, melyben a vallásos szertartás célja az Istennel való egység vagy a végső valóság megkeresése. Ezt a nézetet gyakran titokban tartják, mert egyszerre nehéz megérteni és nagyon könnyű visszaélni vele. Ha elérem az egységet minden forrásával, a hagyományos vallás a maga tekintélyelvű attitűdjével, templomaival és papjaival, guruival vagy egyéb vezetőivel már nem lesz hatalma felettem. Magamban fedezem fel a saját létezésem erejét. De a fennhatóságuk ellen irányuló fenyegetés ellenére még a hagyományos vallások is kinyilvánították a Létezés Egységét, jóllehet elég zavaros módon.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


F: Bob Frissell

Share To:

Post A Comment: