7.9-es erősségű rengés pusztított Nepálban - A Mount Everest alaptáborát elsodorta a lavina - Fényörvény

Breaking

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2015. április 26., vasárnap

7.9-es erősségű rengés pusztított Nepálban - A Mount Everest alaptáborát elsodorta a lavina

7.9-es erősségű rengés pusztított Nepálban - A Mount Everest alaptáborát elsodorta a lavina
Az utóbbi 81 év legnagyobb erejű földrengése rázta meg szombaton Nepált, aminek következtében négy országban majdnem 1400 ember vesztette életét. A 7,9-es erősségű földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, számos műemlék megrongálódott, a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten pedig lavinákat indított el.


7.9-es erősségű rengés pusztított Nepálban - A Mount Everest alaptáborát elsodorta a lavinaA Mount Everest alaptáborát elsodorta a lavina / Két magyarról nem tudnak
Legkevesebb három magyar hegymászó volt a földrengés idején Nepálban, de az alaptáborban csak ketten tartózkodtak. Az M1 úgy tudja, hogy Török Zsolt aradi magyar hegymászó az egyik, akiről egyelőre nincs hír. Mécs László Katmanduban volt a földrengés idején, ő egy emailben jelezte, hogy jól van. Az MTI a harmadik magyart nem említi név szerint. 
A Mount Everesten, az alaptábor feletti 1-es és a 2-es számú táborban mintegy száz hegymászó tartózkodik, és mind biztonságban van - közölte vasárnap a nepáli hegymászószövetség elnöke. Nehéz lesz lemenekíteni őket, mert a Khumbu-gleccseren az alaptáborba vezető utat eltorlaszolta a nagy erejű szombati földrengés előidézte lavina - mondta Ang Cseing serpa.
7.9-es erősségű rengés pusztított Nepálban - A Mount Everest alaptáborát elsodorta a lavinaA lavina, amelyben két különböző hegycsúcsról elinduló hótömeg adódott össze, elsodorta az alaptábor egy részét, porhóval borította be. A lavinának az alaptáborban vannak halálos és sérült áldozatai. A legfrissebb adatok szerint - amelyekről a nepáli idegenforgalmi hivatal szóvivője számolt be - eddig 14 holttestet találtak, a sérültek száma pedig körülbelül 40. Korábban 17 halálos és 61 sérült áldozatról számoltak be.

Nem tudják, hány embert keressenek
A szóvivő közölte, vannak eltűntek, de nem tudják hányan. A legsúlyosabban sérültek közül 22-t a rossz időjárás ellenére helikopterrel már sikerült elszállítani egy olyan faluba, amelyben van orvosi ellátás. A javuló időjárási viszonyoknak köszönhetően vasárnap újabb helikopterek szállhattak le az alaptáborban, hogy kimenekítsék az ott maradtakat - jelentette az AFP hírügynökség egyik tudósítója a helyszínről. Hat helikopter érkezett oda. Azt a 18 sérültet, akit eddig nem tudtak elszállítani, közvetlenül Katmanduba viszik.

7.9-es erősségű rengés pusztított Nepálban - A Mount Everest alaptáborát elsodorta a lavina1910 halott (eddig)
Helyi idő szerint szombaton pár perccel dél előtt mozdult meg a föld a 2,5 millió lakost számláló Katmandu-völgyben, aminek hatását a szomszédos Indiában, Bangladesben és Kínában is érezték. Egy órával később 6,6-os fokozatú utórengés történt, amelyet kisebb rengések követtek. 
A nepáli rendőrség legfrissebb, vasárnapi közlése szerint a földrengés nepáli áldozatainak száma 1910, és közülük legalább 721 a fővárosban vesztette életét. Indiában 36, Tibetben 12, Bangladesben pedig 4 ember halt meg. A katmandui ENSZ-iroda közleményt adott ki vasárnap, és ebben azt írta: az országnak abban a 30 adminisztratív körzetében, amelyet a földrengés érintett, 6,6 millió ember él.

7.9-es erősségű rengés pusztított Nepálban - A Mount Everest alaptáborát elsodorta a lavinaKicsi a túlélés esélye
Kollár Lajos hegymászó az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy az évnek ebben az időszakában rendkívül zsúfolt a Mount Everest alaptábora. A csúcstámadásokra május közepétől lehet számítani, most még akklimatizálódnak a résztvevők. Arra kérdésre, hogy a hegymászóknak milyen esélyeik vannak, ha lavina zúdul rájuk, Kollár Lajos azt mondta, a Himalájában elég kicsi a túlélés esélye. A lavinában meghaltak számáról sincs egyelőre pontos adat, különböző források 18, 13 és 10 áldozatról számoltak be. 
7.9-es erősségű rengés pusztított Nepálban - A Mount Everest alaptáborát elsodorta a lavina
Világörökség vált a földdel egyenlővé 
Katmanduban a pánikba esett lakosok az utcákra rohantak, miközben házak, falak, tornyok omlottak le körülöttük. A megsemmisült épületek között van a város egyik jelképe, a kilencszintes Darahara, amelyet az 1800-as években építettek őrtoronynak. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján szereplő műemlékből csak egy csonk maradt, és félő, hogy romjai alatt emberek rekedtek.  
A Katmandu-völgy az ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja, mintegy 130 fontos történelmi emlék, hindu és buddhista zarándokhely található itt. 
Nepálban 1934 januárjában volt kereken 8-as erősségű földrengés, amely 8500 embert ölt meg, és romba döntötte a Katmandu-völgy városait.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!
7.9-es erősségű rengés pusztított Nepálban - A Mount Everest alaptáborát elsodorta a lavina

7.9-es erősségű rengés pusztított Nepálban - A Mount Everest alaptáborát elsodorta a lavinaorigo.hu