Részleges napfogyatkozás lesz Magyarországon - Fényörvény

Breaking

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2015. március 20., péntek

Részleges napfogyatkozás lesz Magyarországon

Részleges napfogyatkozás lesz Magyarországon
Részleges napfogyatkozás lesz ma délelőtt, ebből az alkalomból több helyen is szerveznek programokat a jelenség megfigyelésére. A Nap közvetlenül csak speciálisan erre a célra készült szűrőszemüveggel nézhető, súlyos szemkárosodást okozhat a jelenség közvetlen, szabad szemmel való figyelése.
A részleges napfogyatkozás Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Más magyarországi településen ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek, a nagyobb városok pontos időpontjai:
Részleges napfogyatkozás lesz MagyarországonA MTA Széchenyi téri székháza előtt csillagászok segítik értelmezni a jelenséget az érdeklődőknek. A parkolóból szakemberek által kezelt, speciális napszűrőkkel felszerelt teleszkópokon keresztül biztonságosan követhető lesz a jelenség és napfoltokat, esetleg napkitöréseket is láthatnak mindazok, akik ellátogatnak a rendezvényre 9 és 13 óra között. Az intézmény nagytermében két csillagászati ismeretterjesztő előadást és egy Feröer-szigeteki élő tudósítást is megtekinthetnek az érdeklődők.
Az égitestek ritka asztrológiai együttállásának alkalmából a Magyar Csillagászati Egyesület is ingyenes nyílt napot tart az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban, ahol többféle távcsővel is nyomon követhetik az érdeklődők a jelenséget. Mindegyik távcső biztonságos napszűrővel lesz ellátva. Az egyesület helyi csoportjai és társszervezetei országszerte is számos helyszínen várják az érdeklődőket.
Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor a Hold a Föld és a Nap közé kerül és árnyéka bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén állva csak az árnyék területéről figyelhető meg. A Napnak és a Holdnak az égen látható mérete nagyjából egyforma, mivel a Hold a Napnál 400-szor kisebb és 400-szor közelebb is van, ezért kedvező helyzetben a Hold az egész napkorongot eltakarhatja. Részleges napfogyatkozás akkor látható, amikor a Hold a napkorongnak csak egy részét takarja el. Teljes napfogyatkozás idején a Hold az egész napkorongot elfedi. Utóbbi sokkal kisebb területről látható – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.
A mostani teljes napfogyatkozás, a teljesség sávja azonban lakott területektől távol, az Atlanti-óceán vidékén helyezkedik el. A Magyarországhoz legközelebbi szárazföld, ahonnan meg lehet figyelni a teljességet, a Feröer-szigetek. A jelenség Európa teljes területéről megfigyelhető: egyre nyugatabbra haladva egyre nagyobb mértékű részleges fogyatkozás látható.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!

hvg