Az egyiptomi Halottak könyvét (is) a Vatikánban őrzik
A Vatikán egyik legtitokzatosabb látnivalója a Halottak Könyve.
A római katolikus egyház évszázadok alatt összegyűjtött kincseit magában foglaló Vatikáni Múzeum a pápai állam egyik legkeresettebb látnivalója, ennek részeként tekinthető meg többek között a Sixtus-kápolna, de népszerű gyűjteménye a Vatikáni Képtár is.
Az egyiptomi Halottak könyvét (is) a Vatikánban őrzikVannak azonban olyan látnivalói is, melyeket kevéssé ismer a nagyközönség azon része, aki nem látogatott még el Rómába, ilyen például a Gregorián-Egyiptomi Múzeum, vagyis a Museo Gregoriano Egiziano is, melyet 1839-ben hozott létre XVI. Gergely pápa.
Jelentős gyűjteményét őrzik itt különféle egyiptomi leleteknek, művészeti alkotásoknak, írásos emlékeknek, állati és emberi múmiáknak, nem utolsósorban pedig részét képezi a kiállításnak a halál és halálkultusz legjelentősebb ókori egyiptomi emléke is, melyet hivatalosan Holtak vagy Halottak Könyvének, illetve Halotti Könyvnek is neveznek.
A többek között varázsigéket tartalmazó ókori szöveg az elhunytat hivatott átsegíteni a túlvilágra, és különféle formákban például papiruszokon, múmiavásznakon és a szarkofágokon is feltűnt.
A Vatikánban őrzött verzió igen híres, egy ideje azonban babonás félelmek is kötődnek hozzá, különösen, miután szárnyra kelt a bulvárhír, miszerint az Emmy-díjas színész, James Gandolfini nem sokkal azután hunyt el, hogy 2013 nyarán római útja során megtekintette a kiállítást.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!


femina.hu
Share To:

Post A Comment: