A szigetország északi partjainál tavasszal évről évre megfigyelik a ritka jelenséget. Szakemberek csak Morning Glory néven emlegetnek. De mi is ez a ritka jelenség, vajon hogyan tud kialakulni?

Egy különleges jelenség: Morning glory, avagy görgőfelhő
A szigetország északi partjainál tavasszal évről évre megfigyelik a ritka jelenséget.
Szakemberek csak Morning Glory néven emlegetnek. De mi is ez a ritka jelenség, vajon hogyan tud kialakulni?
Leggyakrabban Ausztrália északi partjánál, az ún. Carpentaria-öbölnél szokták megfigyelni. Gyakran hirtelen szélroham kíséri, intenzív alacsony szintű szélnyírás, a légrészecskék gyorsan növekvő vertikális elmozdulása, illetve erőteljes nyomás-ugrás jellemzi. Sokan vizsgálták már ezt a felhőt, de kialakulásának pontos magyarázatára még mindig nem tudtak fényt deríteni.
Kialakulásának fő oka egy mezoskálájú cirkulációhoz köthető (tengeri szél a félsziget és az öböl felett). Megjelenése gyakran kapcsolható Ausztrália középső részén átkelő frontális rendszerekhez és az Észak-Ausztrália feletti magas nyomáshoz. A felhő kialakulásához a térségben szükséges továbbá a magas páratartalom, amely a felhő számára a nedvességet biztosítja.
A felhőt úgy is felfoghatjuk, mint egy magányos hullámot vagy szolitont, amely áthelyeződése során alak- és sebesség változás nélkül halad. (A felhő előoldalán erős feláramlás van, míg a közepén és mögötte az áramlás turbulensé válik és lefelé süllyed; emiatt veszi fel ezt a görgőfelhős alakot.)
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!idokep.hu
Share To:

Post A Comment: