8,2-es földrengés és cunami Chilében (2014.ápr.2.)
Hatalmas erejű, 8,2-es földrengés rázta meg helyi idő szerint kedd este Chile északi részét. Az amerikai földtani intézet szerint a földrengés fészke mindössze 10 kilométerre volt a tengerfenék alatt, 99 kilométerre északnyugatra Iquique bányászvárostól. A földrengésnek öt halálos áldozata van. Háromnegyed órával az amerikai adatok bejelentése után a chilei haditengerészet közölte, hogy a cunami első hulláma elérte az észak-chilei partszakaszt.
Az első földlökést legalább kilenc kisebb utórengés követett. Földrengéskutatók nem zárják ki, hogy folytatódnak az utórengések, és akár a keddinél is erősebb földrengés is rázhatja meg a térséget. A földrengést érezni lehetett az epicentrumtól 470 kilométerre fekvő a bolíviai fővárosban, La Pazban is, ahol 4,5-ös földmozgást mértek.
Az amerikai csendes-óceáni cunamielőrejelző központ szerint a szökőár pusztítást okozhat az epicentrumhoz közeli partszakaszokon, és fenyegetést jelent a távolabbi térségekre is. A cunamiriadó a latin-amerikai térség teljes csendes-óceáni partszakaszára vonatkozik, és magyar idő szerint szerda reggel 5 óra előtt még érvényben volt.
A chilei és a perui hatóságok is elrendelték az emberek evakuálását a part menti térségekből. A CNN hírtelevízióban bemutatott felvételeken látható, amint a chilei part menti városok lakói elhagyják otthonaikat, és biztonságos helyre sietnek.
A CNN jelentése szerint mintegy kétméteres hullámok alakultak ki a chilei és perui, de nem kizárt, hogy távolabbi partszakaszokon nagyobbak lesznek a hullámok, attól függően, hogy milyen a tengerfenék domborzata a part közelében. A csendes-óceáni cunamifigyelő központ előrejelzése szerint viszont nagyobb szökőár nem várható Hawaiinál, kisebb mértékben azonban megemelkedhet az óceán szintje az amerikai partoknál.
Az iquiquei bányaipari vállalatok szerint károkról egyelőre nem érkeztek jelentések. Más hírek viszont arról szóltak, hogy a földrengés miatt földcsuszamlások alakultak ki. 
A szerencsétlenségben legalább öten meghaltak. Az epicentrumtól 139 kilométerre fekvő Arica településen vályogházak dőltek össze, a háztartások 90 százaléka áram nélkül maradt.
Michelle Bachelet elnök katasztrófasújtott területnek nyilvánította az ország északi részét. Az államfő lemondta szerdára tervezett programjait annak érdekében, hogy a térségbe látogasson.
Az elmúlt két hétben több száz kisebb földrengés rázta meg Chile északi partszakaszát.
A valaha mért legsúlyosabb földrengés ugyancsak Chilében volt: az 1960-as 9,5-es fokozatú földrengésben több mint ötezren haltak meg.

Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!

Share To:

Post A Comment: