867 milliárd pixeles felvétel a Holdról
Naprendszerünk ötödik legnagyobb holdja a Földbolygó Holdja. Átmérője 3476 kilométer, Hold, Föld távolság 384.402 kilométer.
Holdunk a súlytalanság állapotában van és ege koromfekete. Égi kísérőnk nem forog, így egyik oldalát folyamatosan a Napunk tűzi, a másik oldalát pedig a hideg és sötétség uralja.
Felszínét kráterek sebhelyei díszítik a meteorok, becsapódásának köszönhetően. Ezek a sebhelyek a Naprendszer korai időszakában keletkeztek. A kráterképződések Holdunk felszínén mind a mai napig folyamatban vannak. A Hold számunkra látható oldalán harmincezer 1 kilométernél nagyobb átmérőjű krátert láthatunk.
Holdunkról az eddig legrészletesebben készített felvétel a NASA oldalán található. A fotó 867
867 milliárd pixeles felvétel a Holdról
milliárd pixeles a Hold északi oldaláról készült. A felvételt a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszondának köszönhetjük.
A kép különlegessége az, hogy 10.581 fotóból áll, ami 2×2 méternek felel meg. Ha az eredeti fotó teljes felbontásában letöltenénk, akkor 3,3 terabájt méretet foglalna el. A kép több millió fájl tömörítésének köszönhető, hogy saját számítógépeinken megtekinthetjük.
A NASA weboldalán megfigyelhetjük részletesen is a Hold elképesztő nagyítását és így egy virtuális kalandot tehetünk égi kísérőnk felszínén.
hir.ma


Share To:

Post A Comment: