Az elmúlt 2 év legerősebb napkitörése
X4.9-es erősségű napkitörést produkált az AR1990-es napfoltcsoport hajnali 1 óra 49 perckor.
Igen erős, X4.9-es erősségű napkitörést jelentett a NOAA űridőjárással foglalkozó részlege magyar idő szerint kedd hajnali 1 óra 49 perckor. Ilyen erős jelenséget utoljára 2012 márciusában figyeltek meg.
Balra: a kitörés a NASA Solar Dynamics Observatory felvételén
Időben jelenleg nem sokkal a 11 éves napfolttevékenység-ciklus várt maximuma után járunk, így a kitörés ténye egyáltalán nem meglepő. Az X kategóriába tartozó kitörések akár komoly kimaradásokat okozhatnak a távközlésben, illetve károsítják a nagyfrekvencián működő rádiókészülékeket és műholdakat.
A NOAA 3-as erősségű rádiózavart észlelt, ilyenkor a Föld Nap felőli oldalán nagyjából 1 órán keresztül keletkeznek zavarok a nagyfrekvenciás adásokban. Az esemény időpontjában Ausztrália és a Csendes-ócán "nézett" a Nap felé.
Az elmúlt 2 év legerősebb napkitörése
A kitöréssel párhuzamosan koronakidobódás is valószínűsíthető - ilyenkor az elektromágneses hullámok mellett anyagfelhő is kiszabadul a csillagközi térbe. Ez az anyagfelhő (amennyiben bolygónk felé irányul), általában 1-3 nap alatt éri el a Földet. Megérkeztekor a rádiós kapcsolatok megszakadhatnak, a magasban (pl. repülőgépen) utazók fokozott sugárzásnak vannak kitéve, a műholdak elektronikája is károsodhat.
Látható lesz-e hazánkban az északi fény?
Nem valószínű.
Mire lehet számítani a következő napokban?
Jó eséllyel semmi szokatlanra. 1989-ben ugyanakkor egy X15-ös napkitörés után pár nappal az érkező anyagfelhő először szokatlanul erős sarki fényt okozott, majd a kanadai Quebecben másfél perc alatt összeomlott a teljes elektromos hálózat, sötétségben hagyva 6 millió embert. További részletek korábbi cikkünkben.
idokep.hu
Share To:

Post A Comment: