A meditáció módosítja a géneket és molekulaváltozásokat idéz elő
Ha Ön egy meditáló ember, akkor a Psychoneuroendocrinology-ban publikált új tanulmány eredményei valószínűleg nem fognak meglepetést okozni. Azonban, néhány tudós szerint az a kinyilatkoztatás, miszerint a meditáció valóban molekuláris változásokat idéz elő, úttörő. 
A Wisconsin-Madison Egyetem és a spanyolországi Barcelonai Biomedical Kutatóintézet kutatói úgy találták, hogy azok az alanyok, akik egy nyolcórás intenzív éberség meditációban vettek részt, jelentős molekuláris változásokat mutattak. 
A tapasztalt meditálók csoportja nyolcórás meditációs napot töltött el teljesen tudatosan, míg a kontrollcsoport csendben, de nem meditálva töltött el egy napot. A meditáló csoport genetikai változáson ment keresztül, beleértve például a RIPK2 and COX2 gyulladást okozó gének szintjének csökkenését, illetve gyorsabb regenerálódást mutatott a stresszes helyzetek után.

A Medical News Today közölte: 
„Az a nagyság, amire néhány gént leszabályoztak, a gyorsabb kortizol-helyreállítással áll kapcsolatban a szociális tesztek szerint, ahol a résztvevőket kihívások elé állítják, mint például hogy rögtönzött beszédet kell tartaniuk vagy közönség előtt kell fejben számolniuk.” 
Más szavakkal, a meditáció segítette a részvevőket abban, hogy nyomás alatt is higgadtak maradjanak. 
„A HDAC-k (hiszton deacetiláz) és a gyulladást okozó folyamatok szabályozása feltárhat néhány olyan mechanizmust, amely a tudatosság-alapú beavatkozások terápiai lehetősége mögött találhatók. A felfedezéseink lehelyezték az alapjait a krónikus gyulladást okozó betegségek kezelését célzó meditációs stratégiák további kiértékelésére vonatkozó jövőbeli tanulmányokhoz.” – magyarázta Perla Kaliman, a tanulmány társszerzője.
Az első meditációról szóló tanulmányon túl, ez az első eset, amikor az ősrégi gyakorlat által kiváltott molekuláris változásokat sikerült demonstrálni. 
„A génjeink teljesen dinamikusak a kifejeződésüket illetően és ezek az eredmények azt sugallják, hogy az elménk nyugalma valóban befolyással van azok kifejeződésére.” – mondotta Dr. Richard J. Davidson, az Egészséges Elme kutatására szakosodott központ dolgozója. 
A meditációt évszázadok, sőt még régebb óta alkalmazzák arra, hogy támogassa az emberiséget a spirituális és egészségügyi törekvéseiben. Másként szólva, ebben a tanulmányban összefoglalásra került az, amit már sok ember régóta tudott, nevezetesen, hogy az elme befolyásolni képes a testet. 
A tanulmányunk összeköti a meditációs gyakorlatot a stresszcsökkentéssel, az IBS-t (irritábilis bél szindrómát) az emésztés megkönnyebbülésével, a megfázás tüneteinek enyhülésével, továbbá segít szabályozni a vérkeringést. A meditációról még azt is kimutatták, hogy felülmúlta a morfiumot a fájdalomcsillapításban egy kisebb tanulmány szerint. Ezek a vizsgálatok nem magyarázzák meg, hogyan működik a meditáció, viszont ez a legutóbbi a jelek szerint a lehetőségek új területét villantja fel.
Amikor ez eljut a tudomány világába, a bizonyíték tökéletes lett. Azok az anekdoták és a felmérések, amely a meditáció fizikai/testi előnyökkel bíró tulajdonságait tárják fel, nem annyira meggyőzőek, mint a genetikai bizonyítékok. Lehet, hogy a meditálóknak nincs szükségük a laboratóriumi bizonyítékra, de a tudósok számára ez szolgáltat jogalapot egy olyan eljárásra, amelyben talán korábban még kételkedtek.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
wakingtimes.com/Fordította: Száraz György (boldognapot)
Share To:

Post A Comment: