Büntetés a McDonald's-nak - darált bőr volt a csirkehúsban
Megtévesztette a fogyasztókat, ezért 15 millió forint pénzbüntetést kapott a GVH-tól a gyorsétterem-lánc.A Gazdasági Versenyhivatal közleményéből kiderül, hogy a magyarországi McDonald's megtévesztette a fogyasztókat csirkehús felhasználásával készült egyes termékei népszerűsítése során.
A hivatal nem kevés, 15 millió bírságot szabott ki a gyorsétterem-láncra.

Nem csak hús, nem csak grillezés
A GVH indoklása szerint a cég a reklámokban valótlan tájékoztatást adott a termék csirkehús tartalmával és az elkészítés során alkalmazott technológiával kapcsolatban.
Az átlagos fogyasztó számára a tájékoztatásokból így nem derülhetett ki, hogy a grillként, illetve grillezettként megjelölt csirkét, illetve csirkehúst tartalmazó termékeket, ezek panírozott változatait, valamint a csirkemell csíkok elnevezésű termékek alapanyagai nem pusztán csirkehúst, hanem például darált bőrt tartalmaznak.
A GVH azt is megállapította, hogy a reklámokban megjelenő szövegek és különösen a képi megjelenítések alapján a fogyasztó azt gondolhatta, hogy a bőr nélküli csirkehúsból készült termékek grillezésen, illetve panírozáson kívül nem estek át más feldolgozáson.
Pedig a Mekinél a csirkehús olyan technológián, átalakításon (pl. darálás, felbontás, pácolás, formázás) esik át, amelyek hatással vannak a húsállományra – állapította meg a hivatal.

Mit kéne elmondaniuk a reklámoknak?
Tejpor, szója, ízfokozó, műbél, füstoldat, kárminsav, laktóz, borsóliszt - ha a hivatal indoklását kiterjesztenénk más termékekre is, ezeknek mind szerepelniük kéne egy párizsireklámban. De a szörpreklámokban is el kéne hangozni a "kukoricából kivont izocukor" összetevő nevének, fagylaltport nem lehetne reklálmozni az "algákból kivont fehérje" összetevő említése nélkül, a szafaládéban (is) ipari szalonna van, a reggeli italban pedig értékes tápanyagot nélkülöző tejsavó.
Kapcsolódó cikkek: "Egészségtelen az ételünk, inkább egyetek mást"
Furcsa szálakat és egyéb érdekes dolgokat találtak a McDonald's Chicken McNuggetsben
Az ország, ahol bezárták összes McDonald's-ot
Így néz 14 év után egy McDonald's-os hamburger
Fél év után sem rohad a McDonald's-menühir24
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment: