54 fokos hőség tombol Ausztráliában
Ausztráliában csütörtökön árnyékban mértek 54 Celsius-fokot több helyen, Brazíliában pedig 49-et. Rio de Janeiro állatkertjeiben jégkrémet kapnak az állatok, hogy könnyebben viseljék a kánikulát.
Az észak-amerikai fagyrekordok (-53 fok Amerikában ; Befagyott a Niagara-vízesés egy rész is ) ellenpólusaként a déli féltekén rendkívüli hőség van. Ausztráliában denevérek potyognak a fákról, kenguruk csuklanak össze, papagájok pusztulnak el hőguta miatt. Hozzávetőleg százezer denevér hullott le az égből és pusztult el az Ausztráliát sújtó hőhullám miatt Queensland államban.A földet és a fákat mindenütt az állatok teteme borítja, a tájkép sokakat Alfred Hitchcock filmjeinek hangulatára emlékezteti - írta a Daily Telegraph. 

54 fokos hőség tombol Ausztráliában
Szakemberek arra figyelmeztették a queenslandieket, hogy a vírusveszélyek miatt ne nyúljanak a denevérekhez, amelyek közül a még életben lévők haraphatnak vagy karmolhatnak.
Az állatok tetemeinek bűze már az olyan nagyvárosok lakóit is zavarja, mint Brisbane. A hatóságok szemétgyűjtőket helyeztek ki, hogy abba gyűjtsék a sok ezernyi döglött denevért.
Az állatok a hőség okozta kínjukban magukra vizelnek a fák ágairól fejjel lefelé lógva, hogy hűtsék testüket, ám ez nemigen segít.

A vadpusztulásnak a meleg mellett a szárazság is oka. Ötven Celsius-fokos hőségre Ausztráliában 1960 óta nem volt példa, akkor 50,7 fokot mértek a déli Oodnadattában. A mostani hőhullám karácsony táján köszöntött Ausztráliára. December 27-e óta 34 helyen dőlt meg abszolút melegcsúcs.
A meteorológusok előrejelzései szerint a hőség a jövő héten sem enyhül. Az ötödik földrész ráadásul rekordmeleg évet ért meg tavaly: 2013 átlaghőmérséklete 1,2 Celsius-fokkal haladta meg a sokévi átlagot. A korábbi hőrekorder esztendő, 2005 a második helyre szorult a hőmérsékletcsúcsos toplistáján.

54 fokos hőség tombol Ausztráliában54 fokos hőség tombol Ausztráliában54 fokos hőség tombol Ausztráliában

54 fokos hőség tombol Ausztráliában

54 fokos hőség tombol Ausztráliában


origo/fenyorveny/dailymail

Share To:

Post A Comment: