A helyi hatóságok szerint meteorit zuhant le a Bihar megyei Szalárd községben még a múlt hét közepén. A szemtanúk szerint erőteljes dörrenés hallatszott, egyes helyieknek betörtek az ablakaik, a házak megremegtek, az égen többen fényes vörös lángcsóvát láttak. Mintegy két perc elteltével robbanáshoz hasonló hang hallatszott – mondta az Adevarulnak a polgármesteri hivatal egyik éjjeliőre. Az eset éjjel történt, az álmukból felriadt helyiek nagyon megijedtek, többen kiszaladtak házukból. Nappal aztán felfedeztek egy gödröt az út szélén, ami előző nap még nem volt ott – az eddigi jelek azt mutatják, meteorit csapódott be.

Az utóbbi 159 évben a statisztikák szerint nyolc esetről tudni biztosan, hogy meteorit csapódott be Románia mostani területén. Ebből hat eset Erdélyben történt. (adevarul)"
(eletmod.transindex.ro)

-------------------------
Titokzatos robbanás rázta meg a Bihar megyei Szalárdot a napokban. A község RMDSZ-es polgármestere szerint meteorit vagy egy műhold zuhanhatott le, a hatóságok azonban titkolóznak a detonáció eredetéről.
„Akkora erejű robbanás rázta meg Szalárd községet és környékét hétfőről keddre virradó éjszaka fél három és három óra között, hogy harminc kilométeres körzetben három-négy község mindegyik lakója ijedten riadt fel” – magyarázta a maszol.ro megkeresésére a Bihar megyei község polgármestere. Nagy Miklós felidézte, az éjszaka közepén az ablakok rezegtek, a házak beleremegtek a hatalmas detonációba.
Titokzatos robbanás rázta meg a Bihar megyei Szalárdot - valószínűleg meteor zuhant le
Néhány helybélinek az ablaka is megrepedt | Fotók: bihon.ro
A községbe másnap a megyei katasztrófavédelmi hivatal munkatársai is kiszálltak, akik utólag közölték: vélhetően gyerekek petárdázhattak vagy pedig karbiddal robbantva szórakoztak. 
„Nem lehet tudni mi volt, az esetet nagy titkolózás övezi. A katasztrófavédelmisek – akiknek azért tudnia kellene, hogy mit történt – hallgatnak az eseményről. Ilyen erejű robbanást nem idézhetett elő petárda vagy karbiddal szórakozó gyerekek – mondta Nagy Miklós. – Ezt mondják olyannak, aki nem volt katona, nem lőtt fegyverrel, vagy nem tudja milyen egy valódi robbanás.” A polgármester ezért úgy véli, a hatóságok hallgatnak és megpróbálják eltussolni az esetet.
A meteor becsapódásának forgatókönyvét erősíti, hogy a környéken egy kisebb – két-három méter átmérőjű – krátert fedeztek fel a szalárdiak, amiről még nem tudják, hogyan keletkezett.
Titokzatos robbanás rázta meg a Bihar megyei Szalárdot - valószínűleg meteor zuhant le
Meteor hagyta volna ezt a nyomot?
Nagy Miklós is mindössze feltételezésekbe bocsátkozott. „Esetleg egy meteorit suhant el a fejünk felett és annak a földbe csapódott darabjától keletkezhetett a kráter, de az is elhangzott, hogy műhold robbanhatott fel” – magyarázta. Hozzátette, hogy ezekben az esetekben vélhetően a hangrobbanást hallották éjszaka. Megjegyezte azt is, hogy többen katonai terepjárókat láttak másnap a környéken. „Nem tudom mit kerestek, azt sem, hogy mit találtak. Teljes hírzárlat van” – mondta a szalárdi polgármester.
A nagyváradi Crișana napilapnak a kolozsvári csillagvizsgáló alkalmazottjai megerősítették: nem kizárt, hogy meteorit robbanhatott fel, de több információval ez az intézmény sem szolgált. A román légierő azt is cáfolta a lapnak, hogy abban az órában katonai gép lett volna a környéken, amelyik a hangsebességet átlépve hasonló erejű hangrobbanást idézhetett volna elő, ezek a gépek ugyanis tízezer méternél magasabban repülnek.

(maszol.ro)
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment: