Újabb jó hírek: az elmúlt 24 órában ugrásszerűen nőtt az üstökös fényessége. Infografika a mai sorsdöntő eseményről.
A Naphoz egyre közelebb kerülő ISON-üstökös gyorsan fényesedik. Az égitest most a SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) napkutató űrszonda felvételein látható a legjobban (a Földről jelenleg nem figyelhető meg). A szerdai képekből készült animáción látványos a fényesedés, amelynek mértékét 27 óra alatt 4-10-szeresre becsülik. Az biztos, hogy az ISON már bőven túlragyogja a látómező szélén 8 óra irányában lévő fényes csillagot, az 1 magnitúdós Antarest. A képeken egy koronakitörés is látható, szintén 8 óra irányában. Nagy esély van rá, hogy az ISON is beleszalad egy ilyenbe majd a Nap közvetlen közelében.
Középen a kitakart napkorong, jobbra az ISON, melynek fejéből már kis vonalkák állnak ki. Ezek a valóságban nem léteznek, csak a nagy fényesség okozta túlcsordulás jelei a műszerben.
Gyorsan fényesedik az ISON, ma este napközelség
Középen a kitakart napkorong, jobbra az ISON, melynek fejéből már kis vonalkák állnak ki. Ezek a valóságban nem léteznek, csak a nagy fényesség okozta túlcsordulás jelei a műszerben


Az üstökös épnek tűnik, ami mindenképpen jó jel a csütörtök esti napközelség előtt. Ez magyar idő szerint 19.38-kor lesz, ekkor az ISON 1,2 millió kilométerre halad el a Nap felszínétől, miközben a magja közel 3000 Celsius-fokra forrósodik. Hogy mit látunk az üstökösből szabad szemmel decemberben, az attól függ, mi történik vele ma este. Ha elég sok anyagot veszít a Nap mellett, és utána még jobban felfényesedik, akkor nem fogunk csalódni. Infografika a napközelségről:
A napközelség alatt egy másik űrszonda, az SDO (Solar Dynamics Observatory) készít képeket az üstökösről. Az eseményt a NASA TV is közvetíti.
Gyorsan fényesedik az ISON, ma este napközelség
origo
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment: