Megérkezett a vihar Nagy-Britanniába/75 ezer francia háztartásban nincs áramNagy-Britannia nagy részén leállt a vasút hétfő reggel a hétvégén beharangozott óriásvihar érkezése miatt. Az ország délnyugati részében hétezer háztartás maradt áram nélkül. A londoni Heathrow repülőtéren eddig hatvan járatot töröltek – írja a BBC.A helyi meteorológiai szolgálat szerint a szél sebessége elérte az óránkénti 148 kilométert. Angliában és Walesben összesen 146 helyen adtak ki riasztást, ezek közül 18 újabb figyelmeztetés Délnyugat-Angliát érinti, az országnak ebben a részében több vonat utazási sebességét is 50 mérföldre (körülbelül 80 km/h) korlátozták.
Habár a vihar vasárnap hivatalosan még meg sem érkezett, máris elvitte első áldozatát: egy 14 éves fiút Sussexnél sodort el az ár vasárnap délután, de a jelek szerint már nincs sok esély rá, hogy élve megtalálják, a BBC információi szerint a parti őrség később dönt róla, hogy folytassák-e a keresést.
A brit meteorológia azért nem vár olyan mértékű pusztítást, amilyent a múlt század legnagyobb nagy-britanniai hurrikánja okozott. Az azóta is csak Nagy Viharnak nevezett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört be Nagy-Britanniába az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. 18-an meghaltak, 15 millió fa kidőlt, és több százezer ház tetejét szakította le az orkán. Az 1987-es időjárási katasztrófa – amelyhez mérhető 1703 óta nem sújtotta Angliát – egymilliárd font (mai árfolyamon több mint 340 milliárd forint) kárt okozott. Egyes térségekben, amelyeket azelőtt sűrű erdőségek borítottak, azóta is széles tisztások jelzik a pusztítást.
Megérkezett a vihar Nagy-Britanniába/75 ezer francia háztartásban nincs áramNagy-Britannia után lassan Franciaországot is eléri az Európa észek-nyugati felén tomboló vihar.
Franciaország északnyugati részén 75 ezer háztartás maradt villanyáram nélkül a tomboló vihar következtében, és szünetel a kompközlekedés a La Manche csatornán a franciaországi Calais és a nagy-britanniai Dover között - közölték hétfőn a helyi hatóságok.
Eddigi jelentések szerint a Nagy-Britanniában súlyos fennakadásokat okozó szélsőséges időjárás Franciaországban nem követelt halálos áldozatokat. A vihar a kontinens belseje felé halad.
A Le Monde híradása szerint Finistère-ben már 139 km/órás szelet mérnek, de még Rennes-ben is 100 km/óránál erősebbet. Egyelőre csak 5 észak-nyugati megyében van érvényben narancs riasztás.
Az ERDF francia áramszolgáltató szakembereket irányított a térségbe, hogy segítsenek a károk elhárításában a természeti csapástól fenyegetett övezetekben, Normandiában, Bretagne-ban és az ország legészakibb részén fekvő Nord-Pas-de-Calais-ban.
A széllökések ereje Bretagne-ban volt a legnagyobb, elérte az óránkénti 139 kilométeres sebességet.
Calais és Dover között nem közlekednek a kompok, de a kikötőket nem zárták be. Akadálytalan a forgalom viszont a La Manche csatorna alatt húzódó Csatorna-alagútban.

Forrás: origo/oroszország hangja
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment: