Színek jelentései: Zöld
Zöld - figyelmessé tesz
A zöld kiegyensúlyozó, testet-lelket-szellemet nyugtató hatása mindenki számára ismert.
A természet színeként harmóniát teremt, és konkrét segítséget nyújt a mindennapokon. Szeretné, ha mások jobban odafigyelnének, amikor Ön beszél? Például családi kupaktanácsnál vagy az irodai beszámoló során öltözzön zöldbe! A szem retinájának ugyanis különösen sok receptora fogékony a zöldre. Vagyis ez a szín vonzza a tekinteteket. Jó mellékhatása, hogy egyidejűleg ellazít, nyugodtabbá teszi a légzést, kisimítja az izmokat, tehát lámpaláz esetén is segít.
Hatása testünkre: álmatlanság, túlerőltetett szemek és fertőzések ellen jó. Nyugtató hatással bír ez a szín. Nagyon hatásos lehet klausztrofóbia esetén. A zöld minden színnel összhangban van, ezért ha más színből kicsit túl vagyunk adagolva, csak használjunk zöldet és egyensúlyba kerülünk.
A sok zöld szín tompultságot okozhat. Ha zöld színt elutasítjuk, akkor boldogtalanok lehetünk...

A tavasznak, a természet megújulásának, a növekvő életnek a kifejezője.
Különösen az örökzöld növényekhez kötődik termékenységi és halhatatlanságot kifejező szimbolika.
A színskála "közepén" áll, kiegészítő színe a piros, s mivel a kék és a sárga elegye, jelöli egyben a színek hármasságát. Ebből adódik kétértékűsége is: lehet a fiatalság, a remény, a boldogság, ugyanakkor a változás az átmenetiség, a féltékenység jelölője.
Meleg és hideg, égi és földi keveréke.
Lehet az éretlenség, a tapasztalatlanság és naivság jelképe.
A kereszténységben a halhatatlanság, a feltámadás színe, az Erények közül a Reményé.
Negatív jelentése: méreg, halál, a gonosz rontó ereje. A sátánt gyakran ábrázolják zöld testtel és szemmel.

A zöld szín jelentése
A zöld a természet színe. Ez szimbolizálja fejlődést, harmóniát és a termékenységet. Erős érzelmi összefüggés van a zöld szín és a biztonság között. A sötétzöldet rendszerint a pénzzel társítják.
A testi és a lelki görcsöket egyaránt oldja. Erősíti a biztonságérzetet, békéltet. Kettős hatása van: nyugtató, ezért jó a központi idegrendszer betegségek kezelésére, másrészt inspirálja a szellemet.
Hatékony a szív- és a keringési panaszok, a magas vérnyomás mérséklésében.
A zöld a természet, növekedés és az általános regenerálódás színe. Ennél fogva a zöld szín gyógyhatása elsősorban harmóniateremtő és roboráló erejében rejlik. Szemünk a természeti zöld színek ezernyi árnyalatát érzékeli; mindenki átélte már egy erdei séta jótékony hatását.
Csökkenti a kimerültséget és a fáradtságot, néha teljesen meg is szünteti őket. Az elégedetlenség érzését is jó irányba tereli.
A zöldnek nagyszerű nyugtató ereje van. A legpihentetőbb szín az emberi szem számára. A zöld állandóságot és állóképességet sugalmaz. Néha a zöld a tapasztalat hiányát fejezi ki, a példa kedvéért: a kezdőket gyakran zöldfülűnek szoktuk nevezni. A címertanban a zölddel, a fejlődést és a reményt tüntethetjük fel. A zöld ellentéte a pirosnak, biztonsági eszközöknél; például ez a színe a szabad átkelésnek az úttesten.
A matt, sötétzöldről általában a pénzre, az anyagi világra, a bankokra asszociálunk.
A sötétzöldről a becsvágyra, a kapzsiságra és a féltékenységre gondolunk.
A zöldessárga a betegségre, a gyávaságra, a viszályra és a féltékenységre utal.
A moszat zöldről az érzelmi gyógyításra és a védelemre gondolunk.
Az Oliva zöld a hagyományos színe a békének (Greenpeace).
Kristályai: smaragd, kuncit, jáde
Sok zöld az aurában: elégedettség, kiegyensúlyozottság, belső harmónia, egészség.
Zöld szín, mint kedvenc: harmóniára való törekvés, az öngyógyító erők ébredése.
A zöldet kedvelő ember: barátkozó, udvarias, őszinte, engedékeny, viszont könnyen megsértődik, a vérnyomása pedig alacsony. A zöldet kedvelők kiegyensúlyozottak, vonzódnak a természethez és a természetes dolgokhoz, de néha túl óvatosak.

A zöld a természet - a mezők, a dombok, az erdők - színe. Gyakran menekülünk a természetbe, hogy felfrissüljünk és feltöltődjünk a városok zaja után. A természetben minden összhangban van, és mikor körbevesz minket, újra rátalálhatunk magunkra, a munkában vagy a családdal eltöltött, elfoglalt, stresszes időszakok után. A zöld a színspektrum közepén helyezkedik el, és egyensúlyt teremt a vörös (meleg) és kék (hideg) végek között. Ha hiányzik belőlünk a zöld energia, akkor hajlamosak vagyunk a kiegyensúlyozatlanságra. Aki "elzöldül a méregtől", az érzelmileg elveszíti az egyensúlyát, és keserűvé, neheztelővé, ellenségessé válik, sőt akár gyűlölködő érzéseket is táplálhat.

Zöld megerősítés: "Nyitott vagyok mindenre, amit a világegyetem tartogat számomra."

Szimbolikus jelentése: természet, növekedés, tavasz, megújulás, nyugalom, gyógyítás, kitartás, döntőképesség. A földön található szerves élet: fák, örökzöldek (életfolytonosság), az egész növényvilág színe. A szivárvány központja.
Érzelmi jelentése: mint a kék és a sárga keveréke, egyesül benne a szellem és a lélek, a tudás és a hit, a nő és a férfi. Szinkronicitás: jó időben, jó helyen lenni; mozgásban lenni. A harmóniára törekvő, érzékeny, együttérző, jószívű, önzetlen, megbízható, barátságos, természetszerető, nyílt emberek kedvelik ezt a színt, akikben felébred a gyógyító erő. Akik ezt a színt választják, gyakran segítő jellegű foglalkozást űznek. A zöld szín szeretete jó ítélőképességet, igazságérzetet, határozottságot, megegyezésre való hajlamot, nagylelkűséget tükröz. A zöld szín elutasítása döntésképtelenné, elégedetlenné, bizonytalanná, rosszhiszeművé, iriggyé, féltékennyé tehet. Aki nem szereti ezt a színt, örökös tér- és helyhiányban szenved, mindig más helyre vágyik, mint ahol éppen van. A sok zöld kiegyensúlyozott, elégedett, egészséges emberre utal, aki megteremtette a belső békéjét.

Mit árul el rólam, ha (nagyon) szeretem a zöldet?

  Fontos számomra a harmónia, a kiegyensúlyozottság. Talán vágyom rá, hogy legyen egy fám, amihez/odamehetek, megölelhetem, és ettől feltöltődöm. Természetesen ez a „fa” lehetséges, hogy egy barát, rokon vagy társ… Odafigyelek másokra, könnyű számomra meglátni, megérteni és elfogadni mások nézőpontját. Képes vagyok arra, hogy ne csak saját magam szemszögéből (egóból) gondolkodjak, hanem meglássam egy helyzetben a közös érdeket is.
  Vonzódom a természethez, a zöld szín látványa pihentet, elsimítja bennem az esetleges feszültségeket. Gyakran megyek a szabadba kirándulni. Értem és érzem, hogy az ember és a természet összhangja milyen sokat adhat. Ilyenkor szabadság és tér igényemet is megélem.
  Jellemző rám, hogy a megfelelő helyen vagyok a megfelelő időben. Észreveszem a jeleket, meglátom az úgynevezett véletleneket, amelyeken a keresztül az élet üzen számomra. Jól és gyorsan döntök. Tudom, hogy mit jelentenek a sors és karma fogalmak.
  Igazságérzetem fejlett, és ezt jól képviselem mind kifelé, mind saját magammal szemben – fejlett belső értékrendszerem van. Olyan eszmékért tudok lelkesedni, amelyek igaz ügyeket képviselnek.
Optimista ember vagyok, aki számára a remény szintén pozitív „tünet”.
Érzelmeimet ismerem, hallgatok a szívem szavára.

Mit árul el rólam ha (nagyon) nem szeretem a zöldet?

  Érezhetem úgy, hogy, valamilyen körülményeim megfojtanak, nincs elég helyem, időm általában az életemben. Bizonytalanság jellemez, döntéseimet az befolyásolja, hogy másoknak szeretnék megfelelni.
Mivel saját magamban bizonytalan vagyok, esetleg sikertelennek érzem magam, gyakran érzek féltékenységet irigységet.
Előfordulhat, hogy bár fizikailag ott vagyok egy helyen, lelkileg nem tudok ott lenni, emiatt szétszórtnak, figyelmetlennek tűnök.
  Nem tudom kifejezni a haragomat, dühömet, elnyomom ezeket. Kerülöm a konfliktusokat még azon az áron is, hogy el kell fojtanom, amit érzek.
  Gyötörhet megmagyarázhatatlan félelem attól, hogy elveszítek valakit.

Hogyan használjam a zöld színt?

  Minél többet tartózkodj a szabadban, nézd a zöld felületeket, kirándulj, ültess növényt, ölelj meg egy fát.
  Egyél zöld ételeket döntési képességed erősítéséhez (pl.: uborka, cukkini, alma stb).
  Használj zöld kiegészítőket akár öltözködésedben, akár környezetben. Ezzel tér iránti igényednek felelsz meg, erősíted a benned zajló érzelmi változási folyamatokat.

Feng Shui

  Ha a lakásban szeretnék ezzel a színnel dekorálni, azt a gazdagság, siker és család, egészség (fa elem) területén tegyük. Amennyiben a területhez tartozó anyagokra szeretnénk odafigyelni javasolt a fa, parafa, bambusz, pozdorja, papír, használata. A kiválasztott minta pedig legjobb, ha a függőleges csíkozás (fa törzse), levélminta. Ami a berendezés tárgyakat illeti, inkább a magas szekrények javasoltak.

A zöld szín jelentése különböző kultúrákban:
Európa nagy része: környezettudatosság, tavasz, születés, szabad, karácsony
Írország: nemzeti szín, katolicizmus
Egyesült Államok: pénz
Kína: ördögűzés, hűtlenség, gonosz
Japán: élet, technológia
Észak-Afrika: korrupció
Dél-Afrika: természet
Középkelet: őszinteség
Egyiptom: nemzeti szín, termékenység
Indonézia: tiltott szín
Malajzia: veszély
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment: