Színek jelentései: Citromsárga
Sárga - a gondolatébresztő

Aki valaha is belépett már sárga szobába, az tudja, hogy a sárga nevettet. A sárga automatikusan vidám, napsugaras jókedvre derít. Ám - és ezt kevesen tudják - tesztek bebizonyították, hogy javítja a gondolkodást. Hogyan? A ragyogó szín aktiválja agyunk vizuális központját. Ami sárga, azt megnézzük, és már meg is jegyezzük. Érdemes a feljegyzéseket sárga cetlikre írni, vagy fontos adatokat sárga kiemelő filccel kihúzni.
Hatása testünkre: megemeli a vérnyomást, és segíti a májat a méregtelenítésben. A citromsárga szín segíti az emésztést, mert pozitív hatással van a hasi idegközpontra. 
Képes fokozni a szellemi aktivitást. 
A túl sok sárga szín viszont összeomláshoz is vezethet. Fáradságot és letargiát okozhat. 
Viszont a fogyókúrában segítségünkre lehet, mert egyensúlyban tartja a testsúlyt. Képes enyhíteni a klimax és a menstruációs tüneteket. 

Az örök fény, a felség, a hatalom kifejezője, a közvetítés jelképe emberek és istenek között. A világos- vagy aranysárga a hit, a jóság, az intuíció, az intellektus színe. A narancssárgába hajló sárga a Nap, a melegség szimbóluma; az isteni szeretet, a bölcsesség színe; a zöldessárgát viszont a halálhoz, az irigységhez, a hitszegéshez társították. A buddhizmusban a lemondás, a vágytalanság, az alázatosság, a szerzetesek színe. Kínában a Föld, a középpont színe. Eredetileg császári szín volt - csak annak volt szabad sárga ruhát viselnie, aki a császári családhoz tartozott -, később az előkelőség kifejezője lett. A keresztény hagyományban is megjelenik a sárga szín többértékűsége: lehet a szentség, a felfedett igazság kifejezője, ugyanakkor a sötétsárga az eretnekség, az árulás színe.

A citromsárga szín jelentése

A sárga a napsütés színe. Az örömmel, a boldogsággal, az értelemmel és az energiával szokás összekapcsolni.
A sárga meleg hatást, boldogságot kelt, elősegíti a mentális aktivitást, és erőt ad. A sárga gyakran életet jelent. Világos szín, egy igazi figyelemfelkeltő, épp ezért festik a Taxikat sárgára.
Ha túl sokat használják, a sárga már zavaró is lehet -  például a kisbabák többet sírnak egy sárga szobában.
A sárga a legfeltűnőbb egy fekete háttér előtt, ezért is használják figyelmeztetéseknél ezt a színkombinációt. A címertanban a sárga a díszességet és hűséget jelzi. Később a gyávaság szimbólumává vált.
Aktiválja agyunk vizuális központját, gondolatébresztő hatású. Ha szellemi tevékenységet végzünk, sárga szín alkalmazása mellett jobban tudunk összpontosítani.
Ha a lakásban sárga izzó ég, a helyiséget melegség járja át. A szín megkönnyíti a tanulást, segít a depresszión, a szomorúságon.
Harmonizálja a máj, az epe és a gyomor működését, pozitívan hat az emésztési problémákra, enyhíti a bélműködési zavarokat, erősíti az immunrendszert és méregtelenít. Idegrendszerünket és emésztőszerveinket jó munkára ösztönzi, emellett hangulatunkat az optimizmus irányába vezeti.
A sárga szín erősíti a gyomrot, de túlzott alkalmazása rosszullétet, sőt hányingert is okozhat.
A sárga egy nagyon célravezető szín, így használhatod a legfontosabb információk kiemelésére.
A tompa sárga figyelmeztetést, hanyatlást, betegséget és féltékenységet jelöl.
A világossárga az intellektus, a frissesség és az öröm jele.
Kristályai: citrin, borostyán, sárga topáz
Sok sárga az aurában: erősen fejlett intellektusra és becsvágyra utal.
A sárga szín szeretete: derűs, nyílt, intelligens, öntudatos jellem. Boldog, okos és fantáziadús, szeret utazni és jó csapatfőnök, de renyhe az emésztése és bátortalan.

A fehér után a sárga áll legközelebb a Nap fényéhez, nemcsak fényesség és színárnyalat, hanem erősítő hatás tekintetében is. Ehhez a színhez kell folyamodnunk, ha gond van az emésztésünkkel, vagy ha tompának érezzük magunkat szellemileg, mivel a sárga az intellektussal, a bal agyféltekével, azaz a logikus oldallal áll kapcsolatban. A sárga ételek fogyasztása méregteleníti testünket, segít kiküszöbölni a salakanyagokat, míg a sárga szín belélegzése vagy vizualizációja segítheti a szellemi koncentrációt, így könnyebben oda tudunk figyelni feladatunkra, és ösztönzi a gondolatmenet szabad folyását is.

Sárga megerősítés: "Gondolataimat hatékonyan közvetítem mások felé."

Szimbolikus jelentése: életerő, egészséges életmód, értelem, elért tudás, boldogság. A személyiség kibontakozása, akarat, önállóság, hatalom. Ez a szín áll legközelebb a napfényhez, nap jellegű természete révén meleget, lelkesedést, életet adó erőt sugároz. Az apa szimbóluma, a tanítók színe.
Érzelmi jelentése: vidámság, nevetés, megelégedettség, kíváncsiság, nyitottság az újra, a változásra. Művelt, értelmes, bölcs, nyílt, derűs, öntudatos, optimista emberek kedvelik ezt a színt, a pesszimista, életunt, búskomor, lehangolt emberek pedig elutasítják. Rajtuk az aggodalom, féltékenység, bizalmatlanság, félelem, gyávaság, zavarodottság, szorongás, keserűség, sírás válik úrrá. A sok sárga az erősen fejlett intellektusra és becsvágyra utal. A személy kissé öntelt és feltartóztathatatlanul nyomul a jövőbe, miközben az újat, és a fejlődőt kutatja.

Mit árul el rólam, ha (nagyon) szeretem a sárgát?

  Magabiztos, határozott ember vagyok. Uralkodásra, vezetésre teremtettem. Jókedvem, optimizmusom másokra is átragad. Fontosnak tartom a tanulást az életben, akár az iskolapadba is szívesen beülök. Képességeimet folyamatosan fejlesztem, és szívesen osztom meg másokkal is a megszerzett információt. Ha tehetem, tanítok, nevelek. Jól látom saját magamat és másokat is. Tudatosan élek. Érzékenységem, empátiám jó hallgatóvá, jó társsá tesz. Felelősséget érzek és vállalok tetteimért, gondolataimért.

Mit árul el rólam ha (nagyon) nem szeretem a sárgát?

  Bizonytalan ember vagyok, vagy az adott élethelyzetben érzem bizonytalannak magam. Mivel az önbizalom nem az erősségem, mások is könnyen összezavarnak. Gyanakszom, lehet, hogy féltékenység is gyötör. Nem szeretem, ha nem az én akaratom érvényesül. Hatalmi helyzetekkel gyakran küzdök. Racionális félelmeim gátolhatnak az előrelépésben. Rosszul tűröm, ha kritizálnak, bár én is hajlamos vagyok másokkal szemben kritikát megfogalmazni.

Hogyan használjam a sárga színt?

  Használd a sárgát önbizalmad erősítésére. Ha minden reggel megiszol egy pohár narancslét és közben arra gondolsz, hogy „magabiztosabb, határozottabb vagyok”, egy hónap alatt csodát érhetsz el. A környezetben a visszafogottan alkalmazott sárga a mindennapi hangulatot javítja, erősíti a jókedvet. Tanuláskor, vizsgára való felkészüléshez használj sárga papírt. Ha önbizalmat akarsz sugározni, használj sárga kiegészítőket. Vegyél napfüdőt, ez nem csak melegséggel tölt el, de tisztít, gyógyít és aktivál is. A citrin és borostyán féldrágakövek használata bátrabbá tesz, segíti az érvényesülést.

Feng Shui

  Ha a lakásban szeretnék ezzel a színnel dekorálni, azt az önművelés, tudás (föld elem) területén tegyük. Ide lehet még a terrakotta színt is használni. Amennyiben a területhez tartozó anyagokra szeretnénk odafigyelni javasolt a kő, tégla, porcelán, kerámia, márvány, kristály, gipszkarton használata. A legjobb kiválasztott minta pedig a függőleges csíkozás. Ami a berendezés tárgyakat illeti, inkább a lapos szekrények javasoltak.

A citromsárga szín jelentése különböző kultúrákban:
Európa nagy része: remény, boldogság, gyávaság, gyengeség, veszély, melegség
Németország: irigység
Olaszország: nyár
Ukrajna: vendéglátás, jótékonyság
Ázsia: szent, királyi
Kína: tápláló, királyi
Japán: bátorság
Mexikó, Etiópia, Egyiptom: gyász
Dél-Afrika: vagyon
Szaúd-Arábia: erő, megbízhatóság
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!

Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment: