Az elmúlt 100 év leghidegebb tele lesz
Európában az elmúlt száz év legzordabb telét jósolják a meteorológusok. Már néhány hónap múlva megérkeznek az arktiszi légtömegek, a Nap pedig csak néha bukkan fel az égbolton.
Mennyire valószerű ez a prognózis? A meteorológusok azt ígérik, hogy a közeli hetekben már pontosabb képet rajzolhatnak, miután újabb adatok birtokában lesznek.
Meleg pulóverekre, téli kabátokra igencsak szükségük lesz Európa lakóinak. Dominique Jung német meteorológus szerint a téli szezon szokatlanul hideg lesz: főleg januárban és februárban lehetnek kemény fagyok. De még márciusban sem várható a tavaszi felmelegedés. Erre csak áprilisban számíthatnak a földrész lakói.
Tény, hogy az utóbbi időben nem kedvez az időjárás az öreg kontinensen élőknek. Nyáron számos esetben volt tűz Görögországban és Spanyolországban. Télen egyetlen nap alatt keletkeznek hófúvások, hóbuckák. A múlt télen számos áldozata volt a fagynak. Olaszországban a hótorlaszok miatt több kilométeres dugók keletkeztek, szüneteltetni kellett a légi közlekedést, de még a labdarúgó-mérkőzéseket is le kellett mondani. Nagy-Britanniában februárban annyi hó esett, hogy gyakorlatilag megbénult az ország élete. A tudósok azt mondják, a globális klímaváltozás következményeiről van szó. De továbbra is vitáznak, hogy mi is várható: felmelegedés vagy lehűlés?
Egyes előrejelzések szerint már egy év múlva megkezdődik a hőmérséklet lassú, de elkerülhetetlen csökkenése. Ezt azzal magyarázzák, hogy nő az Antarktiszon az évi középhőmérséklet, olvad a jég. Megnő az óceán „sötét” felszíne, amely jobban elnyeli a meleget. A jég gyorsabban olvad. A tudósok arra is rámutatnak, hogy a Golf-áramlat hőmérséklete is évente csökken, aminek állítólag a jéghegyek olvadása az oka. A Golf-áramlat lehűl, kevesebb meleget hoz Európába – mondja Jelena Ponkratyenko meteorológus.
A globális felmelegedést megelőzik a rövid ideig tartó lehűlési szakaszok. Az Arktisznál egyre melegebb lesz, a „nyitott ajtajú hűtőszekrény” effektusa figyelhető meg. A hideg arktiszi levegő mind messzebbre jut. A sarkok jegének olvadása lehűti az óceánokat.
Várhatók-e zord fagyok Oroszország európai részén? Roman Vilfand, Oroszország fő meteorológusa nem osztja nyugati kollégáinak aggodalmait. „Még a legmelegebb télen is vannak hidegebb időszakok. Oroszország területén megszokott téli idő várható” – jelentette ki. Sőt: a meteorológusok Oroszország lakói számára elég kellemes időt ígérnek. Október második felében és novemberben az évszaknak megfelelő időjárás várható. Decemberben Oroszország legtöbb régiójában a tavalyinál enyhébb lesz a tél.

hungarian.ruvr.ru
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment: