Az amerikai jövő: megszüntetik a kézírást
Nem tanítják meg az amerikai diákokat a kézírásra, a modern kor már csak a gépelést követeli meg – indokolják. Bár az aláírás mint személyazonosító ma már helyettesíthető, vagyis hivatalosan valóban nincs szükség rá, több szakember személyiségünk feladásaként értékeli ezt a lépést.
Az Egyesült Államok 50 államából 42-ben már nem tanítják a folyóírást – ehelyett a gépelési készségeket helyezik a középpontba.  Az amerikai iskolák számára tavaly júniusban felállított főszabály szerint nem kell tanítani kézzel írni a mai gyerekeket, tízujjas gépelésre azonban annál inkább. Mindezt azzal magyarázzák, hogy a számítógép mindennapos használata feleslegessé tesz minden más alternatívát.  Hazánkban egyelőre nem terveznek hasonló rendszert – az általunk megkérdezett szakemberek nem is tartanák ezt szerencsésnek.
– A laikusok azt gondolják, hogy úgy tanulunk meg írni, hogy csupán leutánozzuk, lemásoljuk a látott betűket. Az írás elsajátítása azonban ennél összetettebb folyamat – mondta el Kónyáné Farkas Hedvig Teleki Blanka-díjas nyugdíjas tanítónő. – Az írástanulás folyamán az ember megtanulja grafikus formában, manuális módon reprodukálni a beszédet. Talán legizgalmasabb a kisiskolások számára az írást megelőző előkészítés. A kézizomzatot, érzékelést fejlesztő gyakorlatok és játékok remek közösségalakító, önbizalom-erősítő gyakorlatok. Ezek az emberi kapcsolatok megerősítését támogató tevékenységek nem helyettesíthetők a billentyűnyomogatás magányával.
A kézzel írt szöveg sokkal nagyobb odafigyelést is igényel. Ilyenkor nincs helyesírás-ellenőrző program, amely azonnal jelzi a hibásan leírt szavakat, és a mondatszerkesztés is sokkal tudatosabb, ha nem gépbe írunk. Bizonyított, hogy többet gondolkodik az, aki a hagyományos módon, papírra ír, és tanulás közben is jobban rögzül az, amit egyszer kézzel leírtunk. A kézírás legnagyobb előnye azonban kétségtelenül az, hogy rendkívül személyes, hiszen egyéniségünk, hangulatunk és érzelmeink egyértelmű lenyomata.
– A kézírásból szinte mindent meg lehet állapítani a gondolkodásmódtól a fizikai állapoton át a vezetői képességekig – mondta el Patainé Hedvig grafológus. – Másképp írunk, ha örülünk, vagy ha mérgesek vagyunk, és másként, ha a szerettünknek vetjük papírra gondolatainkat. Ráadásul a kézírás még a jellemet is módosíthatja. A léleknek és az agynak is nagyon fontos a kézírás, így megszüntetése nagy hiba lenne.
Aláírás helyett ujjlenyomat
Hogyan ír alá, aki nem tud kézzel írni? – merül fel jogosan a kérdés. Az írásszakértő – bár nem ért egyet az amerikai elképzeléssel – azt mondja, valószínűleg az jelentené a legkisebb gondot, ha ezáltal eltűnne ez a fajta személyazonosító, hiszen már meglehetősen elavult. – Egy ember aláírása folyamatosan változik, ezáltal pedig digitalizálni is nehéz, mivel a számítógép nem tudja értékelni az eltéréseket – mondta el Vásárhelyi László. – Az írisz- vagy ujjlenyomat sokkal alkalmasabb módszer az azonosításhoz. De ha a jövő generáció már nem tudna írni, az hatalmas tragédia lenne, hiszen ezzel személyiségünk jó nagy darabját dobnánk el magunktól.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!delmagyar.hu
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment: