Közép-Európa első nyers vegán étterme Budapesten
Közép-Európa első nyers-vegán éttermében járt az Index, Budapesten. Az ételek finomak, de rendszeresen azért nem biztos, hogy eljönnénk ide, és arról sem vagyunk meggyőződve, hogy itt bárki jól tud lakni. Menőnek menő, és a tulajdonos szerint majdnem csodákra képes az ilyen étrend.
Az Élet Étterme már tavaly is nyitva volt, de akkor még egy pincehelyiségben voltak, és nem így hívták őket. Most viszont újranyitottak, és meghívták a sajtót is. Sajnos nem vagyok vegetáriánus, ezért nem tudom megállapítani, hogy a többi vega étteremhez viszonyítva milyen a kínálat, de szerencsére erre nincs is szükség, mert ők egy nyers-vegán étterem, és ilyenből egész Közép-Európában úgysincs több (nem, még Bécsben sem).
A nyers azt jelenti, hogy az ételeket szigorúan 42 fok alatti hőmérsékleten készítik, sok mindent pedig egyáltalán nem is főznek meg, viszont van egy szupergyors turmixgépük, ami elvileg 400 km/h-s sebességgel forog. A vegán azt jelenti, hogy semmi nem készül állatból (illetve állati eredetű dologból sem, a vegánok nem használnak tejtermékeket, tojást és halat sem, ez különbözteti őket meg a sima vegetáriánusoktól).
A nyers-vegánok azt mondják, két dolog miatt éri meg így élni: egyrészt egészséges, másrészt pedig így nem bántanak ártatlan állatokat.

Nyers-vegán jóllakás

A megnyitón az összes vendég azzal volt elfoglalva, hogy vajon finom lesz-e a nyers-vegán kaja, és hogy azok az ételek, amelyek valamilyen hagyományos dolog nyers-vegán imitációi, mennyire hasonlítanak majd az eredetire.
Közép-Európa első nyers vegán étterme BudapestenMindkét kérdés röviden megválaszolható: a nyers-vegán kaja abszolút finom, és az imitációételek egészen hasonlítanak az eredetikre. A valódi kérdés sokkal inkább az, hogy mennyire lehet jóllakni egy nyers-vegán étteremben.
Az Élet Éttermében alapvetően csupa olyasmi van, amit reggelire, desszertként, köretként vagy uzsonnának ennék. Először is, van egy csomó turmixuk (szerintük shake). Ezek közül néhányat olyasminek neveznek, mint „diótej”, „mandulatej”, és a legmenőbb, „mákcsíratej”. Utóbbit én is megkóstoltam, mindig ilyen ízűnek képzeltem a folyékony mákos gubát.
Másodszor, vannak salátáik és hidegtálszerű dolgaik. Ezek szintén nagyon finomak, a hidegtálakon olyan dolgok vannak, mint például májkrémes paradicsom olivabogyóval, de persze a májkrém ízét szintén magvakból állítják elő. A tulajdonos, Takács Ákos azt mondja, valójában nagyon egyszerű az egész: ha több tökmagot tesznek a krémbe, akkor húsosabb íze lesz, a napraforgómagtól meg még krémesebb.
Harmadszor, van egy csomó olyan ételük, amik hagyományos dolgokat utánoznak, például nyers-vegán székelykáposzta. Megintcsak: itt a savanyú káposztába tesznek olyan szószt, ami a hús ízére hasonlít. És vannak gyümölcsből-zöldségből és magvakból készített süteményeik, ezekben nincs semmi tészta, simán az összeaszalt magvak adják a tartást. Még tortáik is vannak, ezekre a legbüszkébbek.
Közép-Európa első nyers vegán étterme BudapestenDe ennyi, semmi olyasmit nem tartanak, amit egy átlagos étteremben főételnek hívnának (illetve azt mondják, vannak főzelékeik, de mi ezeket nem kóstoltuk). Ez egyrészt nem baj: majdnem két órát voltam az étteremben, és közben végignassoltam a kínálat nagy részét. Az eredmény: két óra után egyáltalán nem éreztem magam éhesnek, de túlzottan eltelve sem voltam.
A telítettség-érzés hiánya a tulajdonos szerint a nyers-vegán étkezés egyik nagy előnye, melynek köszönhetően evés után sem leszünk fáradtak. Azt mondja, ez azért van, mert főzéskor egy csomó enzim marad az ételekben, ezek pedig segítik az emésztést, így kevésbé kimerítő a testnek a folyamat. Nekem viszont, legalábbis eleinte, biztosan hiányozna a jóllakottsággal járó elégedettség.
Az étterem tulajdonosa szerint a nyers-vegán étkezés rendkívül egészséges, és a rendkívül alatt tényleg azt érti, hogy rendkívül: konkrétan azt mondja, egy durva balesetből, ami miatt csavarokkal kellett egybentartani az egyik lábát, az étrendjének köszönhetően gyorsabban gyógyult meg.
A nyers-vegán étterem Budapesten van az V. kerületben, a Garibaldi utca 5. szám alatt, és minden nap 12 és este 8 között van nyitva. A sütik és a turmixok 500 forint körül vannak, egy menü 1500-2500 forintba kerül.


Forrás és képek: index.hu
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment: