Mosás, fehérítés, öblítés - természetesen
A boltban kapható vegyszeres mosóporok és öblítő szerek helyett használj inkább természetes alapanyagúakat! Nem csak a pénztárcánkat kíméli, hanem a bőrünket is, ugyanis sokféle bőrpanasz – mint például az ekcéma – okozója.

1. Természetes mosószer – a varázslatos mosódió

A mosódió egy Délkelet-Ázsiából származó, szappanfa termése. Lényegében úgy hat, mint a mosópor, vagy a mosószappan, de csakis a dióhéj alkalmas a mosásra! Természetes és környezetbarát megoldás, ezen kívül hipoallergén hatása is van, tehát főként érzékeny bőrűek, ekcémában szenvedőknek ajánlott. A mosószerekkel ellentétben a mosódió az olyan kényes anyagokat, mint a selyem vagy kasmír is megkíméli, tovább megtartja a színüket. És nem utolsósorban pénztárca kímélő is, ugyani egy fél kiló mosódió 100 mosáshoz is elég lehet, ami annyit jelent: egy mosás 30 Ft (ráadásul a dióhéjakkal 3-szor 4-szer is moshatunk!)

A mosódió használata:

- A mosódióhoz általában mellékelnek egy vászonzacskót is (ha nem, pamut zoknival vagy muszlin tasakkal is helyettesíthető) – ebbe tegyünk 4-8 dióhéjat, attól függően, mekkora adagot akarunk mosni.
- A mosódió 35 fok felett hatásos, ha ettől hidegebb vízben szeretnénk mosni, előtte forró vízben áztassuk a diókat, majd aztán öntsük a hidegebb vízhez.
- Makacs foltok eltávolítására nem alkalmas, így a foltokra érdemes folttisztítót használni.

2. Természetes mosószer – fehérítés vegyszerek nélkül

A reklámokban látható hófehér és ragyogó ruhák nem elérhetetlenek, és nem is kellenek hozzá drága mosószerek! Íme, a legjobb fehérítő, ám természetes anyagok:

Ecet

Talán ez az egyik legismertebb módszer. Erősen szennyezett ruhákhoz - mint például a pelenkák, gyerekruhák vagy konyharuhák – tökéletes választás. Önt egy pohár 20%-os ecetet a fehérítő tartájba, indítsd el a programot és várd ki a végeredményt!

Citrom

A rozsdafoltos, szürkült ruhákon a citromlé is segíthet: tegyél egy pohárnyi citromlevet a fehérítő tartályba és indítsd el a mosást. Keverheted szódabikarbónával is – áztasd be a ruhákat ebbe a keverékbe, hagyd benne egy darabig, amíg eltűnnek a foltok!
Az izzadtságfoltos, kellemetlen szagú vagy dezodornyomos ruhák megfelelő részét dörzsöld be só és citromlé keverékével, és nemcsak a foltok, hanem a kellemetlen szagok is eltűnnek.


A besárgult ruhákat, függönyöket vagy egyéb szöveteket áztasd be sós vízbe, amitől visszanyerik eredeti, fehér színűket. Az áztatás után mindenképp szükség van egy mosásra is!

Szódabikarbóna

A szódabikarbónának oly sok hatása ismert, és természetesen a mosásnál is fel lehet használni, mint természetes fehérítőszer. Ha nagyobb darabokat, lepedőt, függönyöket, kanapéhuzatokat szeretnél kifehéríteni, engedj megfelelő mennyiségű vizet a kádba, majd szórj bele szódabikarbónát (10 liter vízhez kb. fél kilogrammot) és ebben áztasd a szöveteket néhány órán át. Ezután már csak az öblítés jön és kész is!

3. Természetes mosószer - öblítés illóolajokkal

Vásárolj természetes alapanyagú, illatmentes öblítőt, majd azt illatosítsd különböző illóolajokkal. Használd ki a levendula illatát és antibakteriális hatását mosás közben is! Tegyél a mesterségesen nem illatosított öblítő szerhez két-három csepp levendula illóolajat. Élvezni fogod az üdítő különbséget. 
almaimotthona.hu
Share To:

Post A Comment: