A világ történelem legnagyobb tüntetése Egyiptomban
Meg nem erősített számok szerint 33 millióan vannak kint és tüntetnek jelenleg Egyiptomban Mohamed Morsi és a Muzulmán Testvériség ellen.
Az újabb hírek szerint 10 egyiptomi miniszter nyújtotta be a lemondását hétfőn.
Fordítás: SandalPhon

Forrás: dailykos.com
Korábbi hírek:

Puccs készülődik az észak-afrikai országban, mivel a hadsereg 48 órás ultimátumot intézett a politikai vezetőkhöz.
A világ történelem legnagyobb tüntetése Egyiptomban
Ha nem teljesítik 48 órán belül az „egyiptomi nép” követeléseit, a hadsereg megvalósítja „a jövőre vonatkozó saját menetrendjét” – fogalmazott Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornok az állami tévében felolvasott közleményben. A főparancsnok a népakarat „korábban soha nem látott” megnyilvánulásának nevezte a Mohamed Murszi elnök lemondását követelő tömegtüntetéseket.
A tábornok hangsúlyozta, hogy ha fel kell lépnie a hadseregnek, politikailag semleges erőként tennék ezt. Hozzátette, kizárólag a nép védelmezőjeként kívánnak érvényesülni. A beszédet hazafias zene zárta. A tábornok szavai hallatán a kairói Tahrír téren várakozó tömeg örömujjongásban tört ki. „Murszi már nem az elnökünk, Sziszi velünk van” – skandálták.
Elutasította az ultimátumot a Muzulmán Testvériség
„Mindenki visszautasítja a fegyveres erők közleményét. A megoldásnak az alkotmány keretein belül kell lennie. A katonai puccsok korszaka lejárt” – mondta Jaszer Hamza, a Muzulmán Testvériség alapította Szabadság és Igazságosság Pártjának egyik vezetője az al-Dzsazíra katari hírtelevíziónak hétfőn.
Az elnök elleni tüntetéseket szervező mozgalom, a Tamarud (Lázadó) ellenzéki koalíció alapítója viszont üdvözölte a katonák bejelentését. „A fegyveres erők nyilatkozatának lényege az egyiptomi nép akaratának támogatása, ami előre hozott elnökválasztást jelent” – mondta Mahmúd Badr.
Az al-Dzsazíra vezető politikai elemzője úgy véli, a televíziós üzenet teljes mértékben aláaknázza az elnök szuverenitását. Marvan Bishara szerint a 48 órás ultimátum egy jelzés Murszi felé, melynek lényege, hogy „a hadsereg a főnök”. „Murszi mostantól egészen másképp fest a tüntetők szemében.”
Vasárnap szerte Egyiptomban több százezren – egyes hírek szerint több millióan – vonultak utcára, és követelték az iszlamista politikus lemondását. Mint arról korábban beszámoltunk összesen tizenhatan vesztették életüket vasárnap Egyiptomban a Mohamed Murszi elnök lemondását követelő tömegtüntetéseken. A megmozdulások hatására távozott a kormány négy minisztere.
„Az egyiptomiak nem fognak csendben ülni”
Hétfő reggel folytatódtak a tiltakozások: tüntetők megrohamozták és felgyújtották a Murszi elnököt támogató Muzulmán Testvériség kairói központját. A szervezet szóvivője kijelentette: a székhelyüket megtámadó fegyveresek erőszakos cselekedeteikkel túlléptek egy határt, és az egyiptomiak nem fognak csendben ülni és eltűrni az intézményeik elleni támadásokat. Emlékeztetett, hogy a Hoszni Mubarak elnök hatalmát megdöntő 2011-es felkelés idején a Muzulmán Testvériség népi önvédelmi bizottságokat alakított.

A kairói al-Azhar, a szunnita muzulmánok legtekintélyesebb szellemi intézménye közölte: „mély aggodalommal” figyeli az eseményeket, különösen a halálos áldozatokról szóló híreket, és azokat, amelyek szerint fegyveresek szivárogtak be a békés tüntetők közé. Az al-Azhar tart egy esetleges újabb vérontástól.


mno.hu
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment: