A dohányban természetes módon megtalálható rádium és polónium sugárzása akár ezerszer is több lehet, mint a csernobili baleset következtében a levelekbe került cezium-137 izotópé. Eddig semmi sem tudta elrettenteni a dohányosokat megrögzött szokásuktól, most azonban a New Scientist nevű tudományos portál valami egészen újjal próbálkozik: a dohányt sugárveszélyesnek minősíti./ Sugárveszélynek minősítették a dohányt ~ dohányzás, érdekességek, hírek, napi mérgeink, cigaretta, fényörvény, életmód, egészség,

Sugárveszélynek minősítették a dohányt
A dohányban természetes módon megtalálható rádium és polónium sugárzása akár ezerszer is több lehet, mint a csernobili baleset következtében a levelekbe került cezium-137 izotópé.
Eddig semmi sem tudta elrettenteni a dohányosokat megrögzött szokásuktól, most azonban a New Scientist nevű tudományos portál valami egészen újjal próbálkozik: a dohányt sugárveszélyesnek minősíti.
Constantin Papastefanou, a Szaloniki egyetem kutatója megmérte a görög ültetvényeken a dohánylevelek rádióaktivitását és kiszámította, átlagosan mennyi sugárfertőzés éri azokat az embereket, akik napi 30 szál cigarettát szívnak el. Ekkor derült ki, hogy a dohánylevelek természetes rádióaktivitása három nagyságrenddel nagyobb, mint a Csernobilból származó szennyeződés hatása ugyanezeken a leveleken.
Bár a dohányosokat a füstölés miatt érő többlet sugárterhelés még így is csak 10 %-a a mindenkit érintő természetes háttérsugárzás dózisának, Papastefanou szerint veszélyes jelenségről van szó. "Sok tudós úgy véli, a dohányosokat sújtó rák okozta halálesetekről inkább a dohánylevelek radioaktív tartalma tehet, mint a nikotin és a kátrány" - mondta a görög tudós.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!harmonet.hu
Share To:

Post A Comment: