Az 1989-es csehszlovák bársonyos forradalom és Csehország demokratikus átmenete óta a legnagyobb politikai botrány körvonalazódik a nem is olyan rég megáradt Moldva partján.
Példátlan méretű letartóztatásokat hajtott végre szerda este a cseh rendőrség elit alakulata: a letartóztatottak között van Jana Nagyova, a Miniszterelnöki Kabinet vezetője, Ondrej Páleník a Stratégiai Alapok Osztályának vezetője, Petr Tluchoř és Ivana Fuksa (ODS) kormánypárti politikusok. A hírek szerint a rendőrök a Kormányhivatal több helyszínén is beavatkoztak.
Kövesse online az elmúlt évek egyik legnagyobb cseh belpolitikai botrányának legfrissebb fejleményeit a dotohon!
UpDATE: A rendőrség egyelőre nem árult el részleteket, annyit tudni, hogy mintegy 400 emberük vesz részt az akcióban. Csütörtök délután 15:30-ra ígértek rendkívüli sajtótájékoztatót az ügyben!
A későbbi hírek szerint a letartóztatott ötös mellett Roman Boček neve is felmerült, ő korábban a Közlekedésügyi Minisztériumban majd a Mezőgazdasági Minisztériumban volt magas funkcióban.
Nem teljesen világos jelenleg Ondrej Páleník a Katonai Hírszerzés egykori igazgatója és az Állami Stratégiai Alapok jelenlegi vezetőjének helyzete sem, a sajtót nemrég titkárnője úgy tájékoztatta, hogy az épületben tartózkodik, húsz perccel később viszont hivatalnokok azt jelentették, Páleník "épületen kívül" folytat tárgyalásokat.
18:02 A TOP09 rendkívüli sajtótájékoztatóján Karel Schwarzenberg és Jiri Kalousek pénzügyminiszter támogatásokról biztosították a miniszterelnököt. Schwarzenberg felszólította a vizsgálódó szerveket, hogy 24 órán belül mutassák be bizonyítékaikat a gyanúsítottak ellen.
Amennyiben ez nem sikerül megtenni, az komoly veszélyt jelent a cseh demokráciára és az állam biztonságára nézve! Demokráciánk kereszteződéshez ért, mondja.
sajtaj4.jpg
18:02 A TOP09 rendkívüli sajtótájékoztatóján Karel Schwarzenberg és Jiri Kalousek pénzügyminiszter támogatásokról biztosították a miniszterelnököt. Schwarzenberg felszólította a vizsgálódó szerveket, hogy 24 órán belül mutassák be bizonyítékaikat a gyanúsítottak ellen.

18:00 A cseh hírtévé este hat órás híradója szerint a cseh rendőri intervenció teljes lendülettel halad a korábban megjelölt országrészeken, ahol további letartóztatások várhatók.

17:45 Vizsgálódott a rendőrség az Állami Erdészet (Lesy České republiky (LČR)) központjában is, bár ezt az információt még tagadták az érintettek délelőtt - jelentette Vlastimil Weiner. A cseh hírtévé tudósítása szerint a rendőrség a miniszterelnöki rendkívüli sajtótájékoztatóval nagyjából egy időben hagyta el a központi épületet.
sajtaj3.jpg
17:30 Máris megérkezett az ellenzéki szocdem reakció: "Hivatalban maradni egy olyan pillanatban, mint a mostani, azt hiszem, ez tragikus" - gyorsreagált Lubomír Zaorálek a cseh szociáldemokraták elnökhelyettese a kormányfői rendkívüli sajtótájékoztatóra. Hozzátette: "Úgy tűnik, nem igazán érti, a helyzet milyen drámai".
17:25 Nečas miniszterelnök azt is leárulta, számára rendkívül furcsa, hogyan lehetséges az, hogy az olomouci Legfőbb Ügyészség felügyeli az akciót, amikor a letartóztatottak kivétel nélkül prágaiak.
Dotoho-hírmagyarázat: ugyanezzel az érvvel próbálkozott a szociáldemokrata David Rath képviselő is, amikor egy éve letartóztatták. Akinek nem lenne egyértelmű: a gazdaságilag elmaradott vidéknek számító Olomouc és Morvaország az ellenzéki szocdemek bázisa, míg Prága és környéke a kormányon lévő jobboldali polgári-liberális kormánykoalíció fő szavazóbázisát adja.
17:02 Nečas miniszterelnök a sajtájon bejelentette: arra számít, hogy a különböző bűnüldöző szervek minél hamarabb magyarázatot adnak a mai beavatkozásra.Bizalmam töretlen Nagyová kabinetvezető iránt, semmilyen információval nem rendelkezem, hogy bűncselekményt követett volna el. 
sajtaj2.jpg
Nečas cseh miniszterelnök szerda délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelenti: kormánya a helyén marad
16:58: A cseh miniszterelnök két újságírói kérdésre válaszolt, ezekben hangsúlyozta: "Nem tartom ebben a pillanatban időszerűnek a kormány lemondását, mivel tudtommal nem követtem el semmilyen törvénytelenséget"
"Nem áll rendelkezésemre olyan információ, amely bizonyítaná kollégáim állítólagos büntethetőségét"
16:53 Nečas miniszterelnök rendkívüli, de rövid sajtótájékoztatóján bejelentette: nem mond le, mert tudomása szerint ő és munkatársai nem követtek el semmilyen törvénybe ütközőt.
16:40 A Právo napilap információi szerint Milan Kovanda, a Katonai Hírszerzés főnöke kezén is bilincs kattant! 
16:15 BRÉKING!!! Nečas cseh miniszterelnök 16:45-kor rendkívüli sajtótájékoztatót tart!
16:10 A fogvatartottak egyikét sem vádolták még meg - egészítette ki a rendőrség szóvivőjét a Szervezett Bűnözés Elleni Csoport szóvivője.
16:01 A Vencel-téri Kereskedelmi Bank bejelentette, hogy bírósági végzés felmutatása után a cseh rendőrség lefoglalt néhány széfet. Többet nem mondtak ők sem.
15:59 A Tipsport fogadóiroda bukijai szerint 1,50:1 az arány jelenleg, hogy Petr Nečas kormánya befejezi tevékenységét. Az előrehozott választásokra 2:1 arányban lehet fogadni. A nem túl magas tétből azért látszik, mennyire egyértelmű a helyzet most.
15:54 Újabb meg nem erősített információk alapján már Lubomír Pault, a kormányhivatal vezetőjét is letartóztatta a cseh rendőrség. A ČTK hírügynökség informátora megerősítette a Parlamentní listy portál információját, a rendőrség hivatalosan nem kommentálta a hírt.
Ime a titokzatos rendőri szóvivő, aki gyakorlatilag semmit nem mondott a rendőri sajtótájékoztatón:
sajtajs.jpg
A lidovky.cz napilap online rovata címlapján közi: Necas miniszterelnök eltűnt. Senki nem tudja hol van, a rendőrség hiába keresi. A hírtévé által megkérdezett kormánypárti politikusoknak általában semmilyen információjuk nincs semmiről, és több felröppent hírt spekulációnak minősítenek.
necas.jpg
15:41 Eközben Zeman köztársasági elnök Pozsonyban követi az eseményeket, nyilatkozata szerint nincs semmi ok az aggodalomra, a sajtó csak kiszínezi az eseményeket. 
15:40 "A korrupcióellenes rendőrség sajtótájékoztatója botrány. Semmit nem mondtak. Tarthatatlan az a helyzet, hogy sem a politikusoknak, sem a közvéleménynek órák óta nincsenek információi arról, miért hatolt be éjjel a rendőrségi kommandó a kormányhivatalba, s valójában mi történik az országban" - mondta Nemcová a a cseh hírtelevíziónak.
A helyzetet rendkívüli, mondja.
15:37 Az intervenció jelenleg Prágában, Közép-Csehországban és Kelet-Csehországban zajlik. Nagyon szépen köszönöm a figyelmet, viszontlátásra – nyilatkozta a rendőri szóvivő.
A sajtáj néhány percig tartott és gyakorlatilag semmilyen információt nem közölt az újságírókkal. Durva.
15:35 A szóvivő már az elején közli, hogy az intervenció jelenleg is tart, ezért az újságíróknak nem lesz lehetőségük kérdezni.
15:33 BRÉKING!!! Kezdődik a rendőrség rendkívüli sajtótájékoztatója!
15:20: A cseh hírtévén ömlenek a hírek, de senki nem mond még konkrétumot a riporteri kérdésekre. Ami biztos, bejelentették, hogy a razzia akár szombatig is eltarthat! A rendőrségtől már nemcsak a razzia, de az intervenció szót is használják. Elképzelhető, hogy már több, mint harminc embert vettek őrizetbe, de ezt nem erősítette meg senki. Azt viszont a rendőrség határozottan cáfolta, hogy a miniszterelnök kórházban lenne.
15:10: Kalousek cseh pénzügyminiszter egyetlen mondata fut a cseh hírtévé srcollján: Nem rendelkezünk semmilyen információval.
15:05: Stéch, szociáldemokrata politikus csak ennyit mondott a cseh hírtévében: ha mindezt, amit ma történik, hivatalosan is megerősítik, akkor a kormánynak vége! Hozzátette: nemzetközi botrányról beszélhetünk.
14:47 A novinky.cz portál információi szerint a különleges rendőri egységek a Prágai Kereskedelmi Bank Vencel-téri épülete elé érkeztek meg, behatoltak és a bank széfeinél keresnek valamit!
Legfrissebb: a rendőrök egyszerűen fogják az aranyat és pénzt tartalmazó széfeket és elviszik!!!
razzia02.jpg
razzia05.jpg
razzia01.jpg
razzia03.jpg
razzia04.jpg
Rendőri akció Ivo Rittiga vállalkozó-lobbistánál
14:05 Olyan spekulációk kaptak lábra a cseh médiában, hogy a Korrupcióellenes Osztag detektívei mellett a Nemzeti Drogközpont nyomozói is részt vesznek az akciókban. Ez utóbbi szervezet szóvivője, Jakub Frydrych az idnes.cz portálnak ennyit mondott: "Az információt ebben a pillanatban sem meg nem erősíteni, sem meg nem cáfolni nem tudom. Várjuk meg, mi jön még."
14:01 A Myšák Galéria elől ebben a pillanatban hajtott el egy rendőrautó, amelyben fegyveres, csuklyás készenlétiseket láttak: az épületből három nőt vittek el, a cég Janoušek vállalkozóhoz tartozik.
13:58 Pavel Bém, Prága korábbi polgármestere panasszal fordult a ČTK cseh hírügynökséghez, mert azok azt a tájékoztatást adták, hogy a cseh rendőrség kikérte a prágai Városháza és Roman Janoušek közötti zárolt szerződéseket. Bém szerint a hírügynökség vagy tudatosan torzítja el a tényeket, vagy hiteltelen információknak ad helyt, mert az igazság az, hogy Prága városa soha nem kötött szerződést Roman Janoušek vállalkozó, lobbistával.
13:39 BRÉKING!!! a rendőrség a szerda este óta tartó akció során először jelentette be, hogy csütörtökön 15:30-kor rendkívüli sajtótájékoztatót tart, mi történik pontosan a Cseh Köztársaság kormánya körül.
12:35 Kiderült: Roman Janoušek vállalkozó jelenleg a horvátországi Zadarnál nyaral.
13:30 Milos Zeman cseh köztársasági elnök egyelőre nem kommentálta a rendőri razziát. Péntekre ugyanakkor rendkívüli tárgyalást folytat a cseh rendőri vezetés és a szociáldemokrata párt vezetésével együtt.
13:27 Miroslava Němcová házelnök arról tájékoztatta a sajtót, hogy Nečas miniszterelnök megérkezéséig felfüggesztették a parlament alsóházának ülését. A legutolsó információk szerint a parlamenti ülés pénteken reggel kilenckor folytatódik, ma már a miniszterelnök nem megy a parlamentbe.
parlament.jpg
Tanácstalan cseh képviselők ma délelőtt a parlament üléstermében
13:23 Lubomír Zaorálek a cseh parlament alelnöke gigantikus botrányról beszél a cseh sajtónak, amelyet csak a szlovák Gorilla ügyhöz lehet hasonlítani. Olyan hatalmas botrányról van kérem szó, amely először mutatja meg, hogy a bűnözés elérte a cseh politika legfelső szintjét is. Hozzátette: nem tudja elképzelni, hogy Nečas miniszterelnök továbbra is funkciójában maradhatna.
13:10 De hol van Nečas miniszterelnök? - ez a pillanatnyi kérdés már órák óta.Tudom, de nem mondom meg - mondta Karolína Peake miniszterelnök-helyettes. Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök egészsége rendben van-e, Peake csak annyit jegyzett meg: reméli, igen.
12:56 A ParlamentníListy.cz oldal tájékoztatása szerint a rendőrség razziázott egyet Libor Grygárek a prágai Legfőbb Ügyészség egykori helyettesének lakásán is. A nyomozók házkutatást tartanak, átvizsgálják az egész épületet.
JB4bd6bf_222.JPG
Egy rendőri furgon Ivo Rittiga vállalkozó és lobbista prágai háza előtt
12:05 Zbyněk Boublík, a cseh Erdészeti Hivatal szóvivője cáfolta a sajtó munkatársainak, hogy a rendőrség akciója érintette volna a szervezet Hradec Kralovében található, központi épületét: "Mindenki a megszokott rendben dolgozik, nem tudom, honnan veszik az információt", mondta.
12:02 Jaromír Drábek, a TOP09 párt elnökhelyettese bejelentette, hogy a párt legfelsőbb végrehajtó tanácsa ma összeül, hogy nyilatkozatot fogalmazzon meg a rendőrség ma reggeli beavatkozásával kapcsolatban. Drábek egyelőre nem akart párhuzamot vonni korábbi lemondása - egykori minisztériumi munkatársa, Vladimír Šiška letartóztatása miatt - és a Jana Nagyová, a miniszterelnök legközelebbi munkatársának letartóztatása között.
12:00 Az ihned portál szerint a cseh rendőrség lecsapott Mělníkben is, ahol a Kardio Port cég tulajdonosának háza áll. Aki nem tudná: ez a cég roppant gyanús körülmények között nyerte meg az IKEM klinika kétmilliárd koronás közbeszerzési pályázatát.
11:57 A kormányszóvivő cáfolja, hogy Nečas miniszterelnök kórházban lett volna.
11:42 Petr Nečas egyelőre nem kommentálta a letartóztatásokat. A Česká pozice oldal szerint a cseh miniszterelnök kórházban van.
11:32 Beavatkozott a cseh rendőrség a Prága beruházási osztályán is. Jan Beránek osztályvezető az MF DNES-nek elmondta a felügyelők nagyjából tizenhárom közbeszerzési eljárásról szóló dokumentumot kért ki 2009 és 2012 között. A tisztviselő konkrét eseteket nem említett meg.
11:30 "Amennyiben a hírt megerősítették, számomra rendkívül komoly hír, hogy a rendőrség kormányhivatalokban avatkozott közbe" - mondta Němcová az idnesnek.
11:15 Megerősítem, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Csoport munkatársai másfél órával ezelőtt a Honvédelmi Minisztériumban jártak - nyilatkozta Mira Třebická a minisztérium szóvivője.
A cseh belügyminiszter közben azt mondta képviselőtársainak, hogy az éjszaka folyamán Nečas miniszterelnököt meglátogatta a Szervezett Bűnözés Elleni Csoport két munkatársa büntetőeljárás lefolytatása céljából.
11:14 A VV párt javasolja a parlament működését, amíg a miniszterelnök nem ad magyarázatot, miért vették őrizetbe jobbkezét, Nagyovát. Vít Bárta a párt elnöke hozzátette: meggyőződésem, hogy a jelenlegi kormány jelenleg nem tud obejktív vizsgálatot lefolytatni az ügyben, ezért egyetlen lehetséges megoldást a parlament feloszlatásában és új, előrehozott választások kiírásában látom.
11:11 Jiří Paroubek volt miniszterelnök a rendőrségi beavatkozást a Nečas-kormányra mért csapásnak jellemezte. A szociáldemokrata politikus szerint az egyetlen helyes lépés most egy kormány elleni bizalmatlansági szavazás kezdeményezése lehetne. "Soha Csehszlovákia történetében a rendőrség nem avatkozott be a Kormányhivatal épületébe, amely jelenleg úgy néz ki, mint tolvajok gyülekezete" - tette hozzá.
10:17 Miroslav Kalousek pénzügyminiszter így emlékszik vissza: a kormány nagyjából este tizenegykor fejezte be tárgyalásait, a nyomozók fél tizenkettőkor jelentek meg az épületben, akkor a miniszterek már nem tartózkodtak a helyszínen. Nagyjából ekkor távoztam én is a helyszínről, mást nem vettem észre, "úgy látszik, épp időben mentem el" - tette hozzá.
10:11 Pavel Hanták a Korrupcióellenes Csoport vezetője rövid nyilatkozatában ennyit közölt: "az akciósorozat jelenleg is folyamatban van, később mindenről részletesen beszámolunk. A végrehajtás menetét és tisztaságát az olomouci Legfőbb Ügyészség felügyeli."
10:02 Megjelent a készenléti rendőrség Prága utcáin is: A Palacky utcából lehet eljutni Roman Janoušek irodája felé.
10:00 Letartóztatási hullám Csehországban. Este folyamán a kormányhivatalokban és egy épületben is jártak, ahol Roman Janousek lobbista cége működik.
Őrizetbe vették Jana Nagyovát, a cseh kormányhivatal vezetőjét, Ondrej Páleníket, a katonai hírszerzés volt vezetőjét és további három volt magas rangú kormánytisztviselőt a korrupcióellenes rendőrség emberei csütörtökre virradóra. A rendőrség a kabinet ülése után hatolt be a kormányhivatal épületébe, illetve néhány volt tisztviselő lakásába - adta hírül az MTI alapján a 444.hu.

Forrás: dotoho.blog.hu
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment: