Európa számos országát elérte már a nagy esőzések nyomán kialakult árhullám. Hazánkban is egyre több helyen okoz gondokat a folyók vízszintjének emelkedése, a nagyobb árhullámot napokon belül várják.


Magyarországi helyzetkép:Árvíz előtt és után

Ezt látni a Passau fölött repülő helikopterből:
A Duna felső magyarországi szakaszán a 2002. évben levonult, rekordnagyságú árhullámhoz hasonló lehet a helyzet az idén - állapította meg a vízügyi szolgálat Országos Műszaki Irányító Törzse, miután vasárnapi ülésén elemezte a legfrissebb meteorológiai előrejelzéseket.

A folyó vízgyűjtő területén, elsősorban az Alpokban lehullott csapadékmennyiségeket, valamint a Duna mellékfolyóin érkező vízhozamokat elemezte a szervezet. 

Az OMIT vasárnap esti közleménye szerint áttekintette az árvízi védekezéshez rendelkezésre álló forrásokat és technikai feltételeket, a védelmi szervezet felkészültségi szintjét, és előterjesztést készített a belügyminiszter részére a védekezés egy magasabb szintű koordinációjának lehetséges bevezetése érdekében.VIDEÓ: ilyen a helyzet Győrben
Emelik az árvízvédelmi készültségi fokozatokat hétfő reggel 6 órától a felső Duna-szakaszokon. Harmadfokú készültség lép érvénybe Vének és Dunaremete között, valamint a vének-dunaszentpáli szakasz bácsai gátőrjárásán - olvasható az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapján.A Győr-révfalui és a zámolyi gátőrjáráson harmadfokú készültséget rendelt el már vasárnap délután a központi védelemvezető. Az esztergomi gátőrjáráson elsőfokú lesz a készültség hétfő reggeltől, míg a tátinál harmadfokú készültség lép életbe. Elsőfokú készültség lesz érvényes a győr-koroncói árvízvédelmi szakaszon és több gátőrjáráson, egyebek között Ikrény és Rábapatona, Kunsziget és Abda térségében hétfő reggeltől. Budapesten várhatóan kedden éri el az alsó rakpart szintjét az árvíz, és szombat este 800 centiméteres vízállással tetőzik majd, harmadfokú készültség mellett. A Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte az árvízi védekezést a Duna fővárosi szakaszán. Több csatornazsilipet és egy árvízi kaput már lezártak, megakadályozva ezzel, hogy a csatornákon keresztül öntsön el a víz egyes területeket.Először a szennyvízátemelő telepeket állítják át árvízi üzemmódba, ezt követően pedig, a föld alatt, a csatornarendszerben kezdik meg a védekezést. Árvíz esetén a csatornahálózat a legveszélyeztetettebb, hiszen a magas víz visszafolyhat a csatornákba, onnan pedig a lakott területekre. 
A vízállásjelentések alapján eldőlt, hogy el kell árasztani a Kossuth téren épülő mélygarázs munkagödrét. A gödör aljára vezetett csöveken keresztül megkezdték a szivattyúzást. A következő néhány napban 8 méter magasságig 60 ezer köbméter vizet vezetnek be. A garázs gödrét itt nézhetitek meg.Az árhullám a jövő héten ér Budapestre. Víz alá kerülnek az alsó rakpartok. A fővárosban szerdán vagy csütörtökön várható az árhullám tetőzése. A Duna áradása miatt a Pesti alsó rakpartot már vasárnap lezárták a Margit híd és a Lánchíd között a Kossuth téri építési terület mellett. A forgalmat a Jászai Mari térnél és az Eötvös térnél a felső rakpartra terelik át.A Duna magas vízállása miatt a D11-es és a D12-es hajójáratok nem állnak meg a Szent Gellért tér kikötőben
Külföldi helyzetkép:Árvízveszély alakult ki Prágában és néhány csehországi régióban. A cseh kormány vasárnap este kilenc órától az ország majdnem egész területére szükségállapotot hirdetett ki azért, hogy a hatóságok hatékonyabban tudjanak intézkedni.Az észak-csehországi Ústí nad Labemben a megáradt Elba részben elöntötte a folyó melletti utcákat és bevezető utakat, s a víz melletti házakból mintegy 1400 személyt evakuáltak - jelentette a közszolgálati televízió. A közeli Litomerice és Terezín környékén több mint 500 személy kényszerült kiköltözni lakhelyéről. Az Elba ezen szakaszán, ahol általában három méteres a vízállás, hétfőn kora reggel 10,5 méteres vízállást mértek - közölte a prágai rádió.VIDEÓ: durva prágai képek
Prága három elővárosban - Lahovicky, Zbraslav és Modrany - az éjjel mintegy 400 személynek el kellett hagynia a víz által veszélyeztetett otthonát. A mentési munkákban a hadsereg háromszáz katonája is részt vett.A természeti csapásnak Csehországban eddig három halálos áldozata van, tucatnyi embert eltűntként keresnek.Részben megnyugodott a helyzet Dél-Csehországban, ahol az éjjel nem esett. A hidrometeorológiai intézet közlése szerint a dél-csehországi folyók és patakok vízszintje tovább nem emelkedett, s néhány helyen csökkent.Prágában vasárnap elköltöztették az állatkert Moldva-parti részének lakóit is, miután az állatkertet részben elöntötte az ár.A főváros önkormányzata a kényszerű közlekedési korlátozások miatt hétfőre tanítási szünetet rendelt el, így az összes óvoda, általános- és középiskola zárva marad.A városközpontban a vízbetörés veszélye miatt nem jár a metró, a prágai közlekedési vállalat ezért megerősítette a villamos- és autóbuszjáratokat. A belvárosi közlekedésben mindezek következtében komoly fennakadások vannak. Országszerte mintegy 150 útszakaszt zártak le a forgalom elől az áradások miatt.VIDEÓ: nézzétek meg Prágában milyen a helyzet:
Számos folyó kilépett a medréből Németország déli és keleti részén a hetek óta tartó esőzések következtében, Bajorország, Baden-Württemberg, Türingia és Szászország számos településén vasárnap katasztrófariadót rendeltek el.Bajorország, Baden-Württemberg, Türingia és Szászország egyes térségeiben magasabb árhullám fenyeget, mint 2002-ben, az évszázad árvizeként számon tartott katasztrófa idején. A bajor kormány válságstábot alakított, amely hétfő délelőtt kezdi meg a munkát. A legsúlyosabb helyzet a bajor-osztrák határon fekvő Passauban alakult ki, ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik. A Duna árhulláma már vasárnap este meghaladta a 2002-ben regisztrált 10,8 métert, és hétfő reggelre elérte a 12 méter. A történelmi városrészt már csak hajóval lehet megközelíteni.Bajororoszágban súlyos a helyzet az Inn mentén fekvő Rosenheimben is, ahol több negyedet ellepett a gátakon átcsapó víz. Szászországban a Mulde áradása miatt Zwickauból 18 ezer embert kellett kitelepíteni, Eilenburgban pedig 7 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Türingiában is több folyó kilépett a medréből, a Saale például elárasztotta Jéna egyes részeit, és a város labdarúgó stadionját. Baden-Württembergben javult a helyzet a hétvégéhez képest, de a Rajna, a Majna és a Neckar több szakaszán továbbra is áll a hajóközlekedés. Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék hullott. A rendkívül esős időjárás várhatóan még napokig tart. Az árvíz mellett a belvíz is komoly gondokat okoz, az ország déli, délkeleti részén számos közúti és vasútszakaszt öntött el vagy mosott alá a víz az utóbbi napokban.VIDEÓ: ilyen a helyzet Passaunál:
A Duna Linznél kilépett a medréből vasárnap a déli órákban. Ausztria jelentős területein áradnak a folyók és a hegyvidéki patakok."Az évszázad árvizeként" emlegetett 2002-es árvíznél is magasabb árhullámra készülnek fel Ausztriában a Duna, az Inn és a Salzach mentén. A folyók vízállása vasárnap délelőtt megközelítette és helyenként már meg is haladta a 2002-es legnagyobb vízállást. Az árvízvédelmi hatóságok mindamellett bíznak abban, hogy a Duna térségében a legutóbbi nagy árvíz óta emelt védművekkel megelőzhetők lesznek a nagyobb károk.Salzburgban a Salzach folyó is átcsapott az ártér határán. A folyó 8,4 méteren áll, magasabban, mint a 2002-es árvízkor. A városban több gyalogos hidat lezártak, az árhullám elöntéssel fenyegeti a történelmi városrész épületinek pincéit.Drámai a helyzet a Salzburg tartományhoz tartozó, pinzgaui térségben, ahol két embert eltűntként tartanak nyilván, miután földcsuszamlás sodorta őket magával. Az egyikük egy gazda, akit traktorjával együtt sorodt el a lezúduló földtömeg, amikor meg akarta tisztítani a házához vezető bekötőutat. A térség vasárnap a földcsuszamlások és a vízátfolyások miatt közúton megközelíthetetlenné vált.VIDEÓ: angol nyelvű riportja, Euronews:
Felső-Ausztriában az Inn vidékén mintegy kétszáz embert telepítettek ki elöntött falvakból. Tirolban is nagy erőkkel dolgoznak a tűzoltók elöntött településrészeken és földcsuszamlásoknál. A heves esőzések Stájerország északnyugati részén és a nyugati országrészben, valamint a Svájccal határos Vorarlbergben is áradásokhoz vezettek.Felső-Ausztria tartományban Hallstatti tó kilépett a medréből. Az UNESCO világörökséghez tartozó kisváros, Hallsatt egy részében víz öntötte el az utcákat, ahogy a tó túlpartján álló Obertraunban is.A Mávinform hétfő reggel tudatta, hogy a Duna áradása, az osztrák vasúton fennakadásokat okoz, a folyó ugyanis vasútvonalakat mosott el, alagutakat árasztott el.

Forrás: szeretlekmagyarorszag, hvg.hu
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment: