A New Yorkban élő Lisa Park mutatja be az Eunoia (görögül "gyönyörű gondolat") művészeti projektet, mely kiterjeszti az emberi potenciált a testi korlátokon túlra. A kiszolgáltatottság, önuralom és a felszabadultság kérdéseit feltárva Park újrateremt egy jelenetet, mely úgy néz ki, mintha a Kill Bill egyik részletét látnánk. Egy futurisztikus EEG headsetet viselve Park nyomon követi saját agyi aktivitását a meditáció alatt, és ezt az energiát ülteti át a vízzel telt edényekbe rezgések létrehozásával.

Park a NeuroSky kísérleti agy-számítógép technológiájú EEG headsetjével dolgozik, mely méri a szemmozgását, valamint a delta, théta, alfa és béta hullámokat az agyban. Az adatok gyűjtését valós időben egy egyedi feldolgozó program végzi, ahol megtekinthetők a grafikonok, táblázatok vagy számok.
Robusztus mennyiségű adatról van szó, mely a gyakorlatlan szemnek leginkább megfejthetetlen. Park létrehoz egy vizuális hasonlatot, mely lehetővé teszi a látogatóknak, hogy láthassák agyi aktivitásának hatását öt darab 60 cm átmérőjű félig telt vízedény segítségével, melyeket 38 cm-es hangszórókra ültettek rá, és körben rendeztek el. Minden tál egy bizonyos érzelmet jelent, és együtt az a céljuk, hogy képviseljék a végtelen egységet, míg Park a színpad közepén próbálja elérni a megvilágosodást.

Valójában hogyan képes a vizet rezegtetni? Az agyhullámait hangokká fordítja le egy készülék segítségével, mely agyának hullámait mély, visszhangzó vagy transzban keletkezett hangokká alakítja át.Az ő készüléke hasonlóan működik, mint a cymatics tanulmánya a látható hangokkal kapcsolatban. 

Elméjével manipulálja a vizetA modulációk láthatóak lesznek, ahogy visszhangoznak a vízben, a vízcseppek kiszámíthatatlan formációkban történő kiugrását eredményezve. Ez a tánc függ a sebességtől, a hangerőtől és a bizonytalan zajoktól. Az intenzitásuk együtt növekszik az agyi és érzelmi aktivitással. Az eredmény egy olyan kijelző, mely impozáns adatokat nyújt egy még alulértékelt módon.


Elméjével manipulálja a vizetAmikor Park kalibrálta a hangokat az EEG adatokkal, bizonyos emberekhez társított érzelmeit idézte fel. E szerint állította be a hangot és a látványt. Egy hónapot töltöttek el ezzel a folyamattal, mielőtt némi következetességet értek el. 
Elméjével manipulálja a vizet
Azt remélte, hogy véget vet az előadásnak abszolút csendben és nyugalomban, mint művész cél, de kiderült, hogy ez lehetetlen. "Nagyobb fegyelemre volna szükség, hogy elérjem a kezdeti célomat, megtalálni az érzelmi csendet... ez egy kiszolgáltatottság élmény volt." - ismeri el Park.
Elméjével manipulálja a vizet
Azt tervezi, hogy egy még drámaibb Eunoia előadást épít fel, és újra megkísérli a bemutatót. Ezúttal egy egyedi készítésű tavacskával, mely képes lesz rögzíteni teljes gondolkodását. Nagyobb és jobb minőségű hangszórókat fog használni. Azok élesebb, fokozottabb és részletesebb rezgései még több mozgást lesznek képesek előidézni a vízben.
Elméjével manipulálja a vizet
Elméjével manipulálja a vizet
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

ujvilagtudat
Share To:

Post A Comment: