Nem rég kijöttek elég hátborzongató hírek egy légyfajtáról, amely bizarr módon úgy szaporodik, hogy petéit élő hangyákba szúrja hegyes petecsövével. A kikelő lárva a hangya testén belül a fejéig rágja magát, ahol szép lassan elfogyasztja annak agyát, és több funkciót átvesz tőle, például a mozgást: távolra vezeti a hangyát a hangyabolytól, hogy a többi hangya ne támadja meg, majd ott "leparkolja"... / Zombi-hangyák: agyirányító gombát találtak ~ érdekességek, hírek, természet, fényörvény, állatvilág, világ,

Zombi-hangyák: agyirányító gombát találtak
Nem rég kijöttek elég hátborzongató hírek egy légyfajtáról, amely bizarr módon úgy szaporodik, hogy petéit élő hangyákba szúrja hegyes petecsövével. A kikelő lárva a hangya testén belül a fejéig rágja magát, ahol szép lassan elfogyasztja annak agyát, és több funkciót átvesz tőle, például a mozgást: távolra vezeti a hangyát a hangyabolytól, hogy a többi hangya ne támadja meg, majd ott "leparkolja" (a hangya még javában él), és belakomázik. Nos, kiderült, hogy nem csak légylárvák képesek Dél-Amerika békés hangyáinak zombivá változtatására, hanem egy megdöbbentő gombafaj is.Ez a sci-fi regények korántsem paradicsomi dzsungeléből előkerült, újonnan felfedezett gomba (a költői Ophiocordyceps camponoti-balzani névre hallgató jószág) nem is egy faj: négy külön gombafaj csinálja ezt, ezek mindegyike képes irányítani a gazdatest-hangyákat.
Zombi-hangyák: agyirányító gombát találtak
Megfertőzi a hangyát, lenő az agyáig, és átveszi az irányítást az agya fölött, majd olyan helyre utaztatja magát, ahol a gomba ideális körülmények között kifejlődhet és szétszórhatja spóráit. Itt megöli a hangyát, és feléli a testét.
Ezek az ízléstelen gombák mind Brazíliában élnek, az őserdei régióban. A felfedező, David Hughes szerint mind a négy gombának megvan a saját hangyafajtája, amit szeret, és úgy véli: joggal feltételezhetjük, hogy akár több ezer ilyen "zombi-gomba" létezhet a világ még feltáratlan (és kivágatlan) őserdeiben. 
Zombi-hangyák: agyirányító gombát találtak

Ráadásul a spórákat sem csak úgy szétszórják: az egyik gomba kinövéseket hoz létre a testen, ami a környéken elhaladó hangyák testére keni a spórákat, egy másik pedig "robbanó" spóratartókat növeszt, amik felhőben szórják be a közelgő hangyákat.  

Zombi-hangyák: agyirányító gombát találtak

Zombi-hangyák: agyirányító gombát találtakA gomba stabil helyre irányítja az élő-halott hangyát, és ha úgy ítéli meg, hogy ideális pozícióba került, akkor nem csak megmarkoltatja a hangával az adott követ/földet/talajt, de horrorisztikus módon erősen rá is haraptatja, hogy minél stabilabb legyen a helyzete.Miután megöli a hangyát, a lehető leggyorsabban szétterjed annak testében, felemésztve minden hasznos nyersanyagot, és csak utána terjed szét a kitinpáncélon kívül. A hangya fejéből pedig kinő maga a gomba (ezzel is mutatva, hogy az agy a fertőzés központja).A Cordyceps-gombafamília a parazita-gazdatest fegyverkezési verseny egyik csúcsterméke. Rengeteg olyan típusa van, amit még nem tártak fel: alfajaival fertőz darazsat, tücsköt, legyet is, de ezeket még senki sem kutatta. Hughes az, aki nagyon lelkesen beleveti magét ebbe a kutatásba: szeretné, ha az őserdők kivágása és leépülése előtt (ha az mindenképp elkerülhetetlen) feldolgozhatná ezeket a hátborzongató gombafajtákat.A messzemenőkig émelyítő gomba védelmében el kell mondani, hogy a gombák nélkülözhetetlenül fontosak a Föld számára: a lebomlás nem lenne teljes nélkülük, az anyag nem forogna vissza a talajba, megszűnne annak tápanyagellátása. Sovány vigasz a megfertőzött rovaroknak - de a globális kép egy hangyányival szebb lesz.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!nationageographic.com
Share To:

Post A Comment: