Hajnali 4 óra 17 perckor (2013.máj.13.) X1.7-es napkitörést figyelt meg a NASA űridőjárással foglalkozó részlege.Az elmúlt 14 hónap legerősebb, X1.7-es fokozatú napkitörését produkálta központi csillagunk hétfő hajnali 4 óra 17 perckor./ X1.7-es / X2.8-as napkitörés ~ hírek, napkitörés, nasa, űrkutatás, x osztályú napkitörés, űridőjárás, csillagászat,

X1.7-es / X2.8-as napkitörés
Hajnali 4 óra 17 perckor (2013.máj.13.) X1.7-es napkitörést figyelt meg a NASA űridőjárással foglalkozó részlege.

Az elmúlt 14 hónap legerősebb, X1.7-es fokozatú napkitörését produkálta központi csillagunk hétfő hajnali 4 óra 17 perckor.

A jelenséget a távol-keleten 3-as fokozatú rádiózavar követte. Arról egyelőre még nincs információ, hogy a kitörést koronakidobódás (CME) kísérte-e, ugyanakkor a kitörés nem a Föld irányába történt, így jelentős veszélyt nem okoz. (A Föld felé irányuló kitörések átlagosan 1-3 nap alatt érik el a bolygónkat, megérkeztük főként az elektromos eszközök működését befolyásolhatja, a műholdakban kárt is tudnak tenni.)

A megfigyelések szerint a kitöréseket okozó napfoltok gyakorisága 11 éves ciklust ír le, a a kitörések maximuma a 2013-as évre tehető. Egy nagy napkitörés főként elektronikai eszközeinkben lenne képes kárt tenni, mely napjainkban komoly hatással lehet az alapinfrastruktúrák működésére (ld. az X190-es esemény).
Megjegyzés: (frissítés) Nemsokkal a kitörést egy újabb X2.8-as fokozatú kitörés követte.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!idokep.hu


Share To:

Post A Comment: