Újabb meteorraj maximumát várhatjátok az eget kémlelve a hétvégén. Az Éta Aquaridák meteorraj ugyanis vasárnap hajnalban (2013.máj.5.) éri el a maximumát és jó eséllyel a Hold sem nehezíti majd a raj megfigyelését./ Éta Aquaridák meteorraj érkezik ~ csillagászat, hírek, meteor észlelések, meteorok, űrkutatás, fényörvény, meteorraj, Éta Aquaridák, világ,

Éta Aquaridák meteorraj érkezik
Újabb meteorraj maximumát várhatjátok az eget kémlelve a hétvégén. Az Éta Aquaridák meteorraj ugyanis vasárnap hajnalban (2013.máj.5.) éri el a maximumát és jó eséllyel a Hold sem nehezíti majd a raj megfigyelését.
Az Éta Aquaridák meteorraj aktivitása nem kifejezetten éles, akár már szombat hajnalban is érdemes lehet az eget figyelni, kósza tűzgömbök után kutatva. Fontos, hogy mivel a raj az Aquarius, vagyis a vízöntő csillagképről kapta nevét, tehát ezen csillagkép területéről érkeznek majd a hullócsillagok, a radiánspont igen alacsonyan van, ez pedig sajnos ront a megfigyelhetőségen. Ezért nagy valószínűséggel a raj zHR számánál (óránkénti meteorok száma, az Éta Aquaridáké egyébként 70) kevesebb meteort lehet majd megfigyelni. 

Tavaly ilyen volt az Éta Aquarida meteorrajA videó leírásából az idén várható meteor érkezések dátumát is megtudhatjátok


A Halley-üstököst csak nagyon ritkán láthatjuk, legközelebb 2061-ben, de kevesen tudják, hogy az Éta Aquaridák a Halley-üstökös leszakadt törmelékéből állnak össze és évről évre találkozunk velük, amikor a Föld keresztezi a Halley üstökös pályáját.
Érdekesség, hogy az Éta Aquaridák alacsonyan lépnek be a légkörbe, hosszan, sokszor zöldes fénnyel látszanak az égen és nem kell őket sokáig keresni, ha egyet láttunk, mert szinte azonos ponton lépnek be a Föld légkörébe és sugárirányba esnek be.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
www.szeretlekmagyarorszag.hu
Share To:

Post A Comment: