Megreformálhatja az emberiség jövőjét az új anyag, a grafén
Az elektronikától az orvostudományig nagyon sok területen ígér áttörés jellegű előrelépést a 2004-ben Nagy-Britanniában felfedezett anyag, a grafén. Előállítói Andrej Konsztantinovics Geim és Konsztantyin Szergejevics Novoszjolov, a Manchesteri Egyetem professzorai, aki felfedezésükért 2010-ben fizikai Nobel-díjat kaptak.
A grafén kétdimenziós, egyetlen atomvastagságú szénréteg, keményebb a gyémántnál, háromszázszor erősebb az acélnál, jobb elektromos vezető a réznél, rugalmasabb a guminál, színtelen és leheletkönnyű fajsúlyú. Máris világméretű verseny indult meg az országok és vállalatok között a grafén jobb megismerésére és ipari alkalmazására. Lehetővé válhat például általa az összehajtható képernyő, a ruházatban viselhető nanoelektronika, a személyre szabott orvoslást lehetővé tevő egyszerű génmanipuláció, az új energiatároló rendszerek létrehozása. Sokak szerint ez lehet a jövő technológiájának az alapja.

Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


szabadsag.ro
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment: