53 éve virul az üvegbe zárt kertDavid Latimer, egy angliai amatőr kertész minden bizonnyal rekordot döntött üvegbe zárt kertjével. 1960-ban ültetett az öblös üveg belsejébe pletykákat (Tradescantia), majd 1972-ben, egy utolsó locsolást követően, hermetikusan lezárta az üveg száját. Azóta a növények teljes izolációban növekednek, az elpárologtatott, majd az üveg falán lecsapódó vizet újrahasznosítva.
A földjükben élő baktériumok segítenek lebontani a növények elpusztult részeit, így segítve az apró ökoszisztéma egyensúlyának fenntartását. A növények a bomlástermékekből származó szervetlen anyagokat ezután újra képesek felvenni a talajból. Emellett a növények fotoszintéziséből származó oxigén egy részét a baktériumok elhasználják, a növények pedig az így képződött szén-dioxidot hasznosítják. A 80 éves kertésznek mindössze néha-néha forgatnia kellett az üvegen, hogy az üveg más-más oldala kapjon több napfényt és így egyenletesen nőjenek benne a pletykák.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
DailyMail
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment: