• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2018. október 8., hétfő

  Vastagabb levelet növesztenek a növények - de ez nem jó hír az embereknek

  Vastagabb levelet növeszt a növények nagy része a légkör növekvő szén-dioxid-szintje miatt.
  Ennek a fiziológiai elváltozásnak komoly következményei lehetnek a Washingtoni Egyetem kutatói szerint. Felfedezték, hogy a vastagabb levelű növények súlyosbíthatják a klímaváltozás hatásait, mivel kevésbé hatékonyak a légköri szén megkötésében.

  A Global Biogeochemical Cycles című tudományos lapban bemutatott tanulmányuk szerint, ha ezt az információt is beleveszik az évszázad további részére várható magas légköri szén-dioxid-szinttel operáló globális klímamodellekbe, akkor a növények által végzett globális szén-dioxid-csökkentés veszít eredményességéből.

  Méréseik szerint ennek hatására évente mintegy 5,8 petagrammnyi, vagyis 5,8 milliárd tonnányi szén-dioxid maradhat a légkörben. Ez a mennyiség megközelíti azt a mennyiséget, mely egy év alatt az ember által generált fosszilis üzemanyag-kibocsátással a légkörbe kerül: 8 petagrammot, azaz 8 milliárd tonnát.

  A növények rugalmasak és reagálnak a különböző környezeti feltételekhez. De mostanáig senki sem próbálta mennyiségileg meghatározni, hogyan változtatja meg az ilyen fajta reakció a növények hatását a bolygóra
  – mondta Abigail Swann, a Washingtoni Egyetem légkörkutatója és biológusa.

  A tudósok nem tudják, miért vastagszik meg a növények levele a szén-dioxid-szint légköri emelkedésével, de a reakciót számtalan különböző fajnál dokumentálták – fáknál és fűterményeknél, például búzánál, rizsnél és burgonyánál is. A levél harmadával is megvastagodhat, ami megváltoztatja a felszíne arányát a tömeghez, és megváltoztatja a növény aktivitását – a fotoszintézist, a gázcserét, a párologtató hűtést és a cukorraktározást.

  A növények döntő befolyásolói környezetüknek. Nélkülük a Föld légkörében nem lenne elég oxigén a lélegzéshez.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu 
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!
  Phys.org, MTI, origo.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Vastagabb levelet növesztenek a növények - de ez nem jó hír az embereknek Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top