• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2018. szeptember 10., hétfő

  Sivatagban épül meg a világ legnagyobb botanikus kertje

  Az Al Hajar hegység lábánál, az ománi fővárostól, Maszkattól körülbelül 30 kilométerre, a sivatag közepén épül meg több mint ezer hektárnyi területen a világ legnagyobb füvészkertje, közölte a héten a projektet kivitelező három építészeti cég, az Arup, a Grimshaw és a Haley Sharpe Design – írja a Condé Nast Traveler. 


  A botanikus kerttel az ország biológiai sokfélesége előtt szeretnének tisztelegni: megtalálható lesz benne a Közel-Keleten őshonos 1200 növény, amelyből 76 – főként aloe és hegységi virágfajok – csak Omán területén teremnek.


  A tervezés során figyelembe veszik az egyedülálló táj azon adottságát, hogy a sivatag egykoron tengerfenék volt és a tektonikai aktivitás miatt emelkedett jóval a tengerszint felé, valamint a Nap mozgását és a terület időjárási adottságait is, hogy optimalizálják az objektum hőmérsékletét és a beáradó természetes fényt mennyiségét.  Az ománi botanikus kert környezetbarát lesz, a vízpazarlást megpróbálják nullára redukálni és ezáltal esélyesek lesznek a legrangosabb ökominősítés, a LEED-Platinum megszerzésére is.


  A kertek tetején látogatóközpontot, oktatási és kutatási létesítményeket is kialakítanak, de üzletek és éttermek is várják majd az érdeklődőket. Bár úgy hangzik, mintha a botanikus kert szemrevételezése egy teljes napot venne majd igénybe, az építészek szerint mindössze pár óra alatt körbejárható lesz az egész.


  Arról egyelőre nincs információ, hogy várhatóan mikor készül el a létesítmény, de a cégek közös sajtóközleménye szerint a munkálatokat azonnal elkezdik.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu 
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!


  sokszinuvidek.24.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Sivatagban épül meg a világ legnagyobb botanikus kertje Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top