• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2018. augusztus 16., csütörtök

  Elindult az űrverseny a Hold meghódításáért

  Az ispace nevű japán startup cég bejelentette, hogy 92 millió dollárt gyűjtöttek a befektetőktől, amely összegből 2019-ben és 2020-ban egy-egy űrhajót indítanak a Holdra. A vállalat mögött olyan neves befektetők sorakoztak fel, mint a Suzuki Motor, a Japan Airlines és a Japán Fejlesztési Bank.

  Jövőre akar elindulni az első olyan cég, amely mögött nincs állami intézményi támogatás, a Holdra. Az amerikai startup minden engedélyt beszerzett a washingtoni kormánytól és ha minden jól megy, akkor az ő űreszközük lehet az első, amely leszáll a Hold felszínén.

  A Moon Express azonban – úgy tűnik – nem marad kihívó nélkül és hamarosan nemzetközivé szélesedik a Holdért folytatott verseny. A kihívó Japánból érkezik és ugyan kicsit megkésve, de egy évre a Moon Express leszállása után, 2019-ben ők is társbolygónk felé irányítják első űrhajójukat.

  Takeshi Hakamada, a cég igazgatója elmondta, hogy a legutóbb kapott tőkeinjekció révén folytatni tudják a fejlesztéseket és két expedíció finanszírozására is jut még a büdzséből. A tervek szerint különböző eszközöket juttatnak majd a Holdra, ezután a használati jogukat és a begyűjtött adatokat értékesítik más vállalatoknak.

  Emellett űrszállító eszközöket is biztosítanak az utazni vágyóknak, vagyis úgymond Hold taxikat fognak üzemeltetni a jövőben.

  Az ispace 7 évvel az alapítás után kilép a Google Lunar XPRIZE árnyékából, ahová a Moon Express is tartozik. A Google továbbra is biztosítja a forrásokat a mintegy 100 tagból álló Hakuto kutatócsapatának, amely a 2018-as verseny megnyeréséért küzd.

  A Google 30 millió dollárost díjat ígér annak a vállalatnak, amely először juttatja fel űrhajóját a Holdra, majd 500 méter megtétele után a felszínen jó minőségű képeket és videókat készít, illetve azokat visszajuttatja a Földre.

  A HAKUTO csapat többek között 70 önkéntesből és 10 egyetemi diákból áll.  

  Egy befektetési elemző szerint az ispace legutóbbi, 92 millió dolláros tőkegyűjtése volt az eddigi legsikeresebb. Ugyanebben a körben a rivális a Planetary Resources 34 millió dollárt, míg az Elon Musk által támogatott Space X 12 millió dollárt tudott összegyűjteni.

  Dylan Taylor, híres űrbefektető úgy gondolja, hogy ennyi pénzből már akár megvalósíthatóak az ispace céljai. Hozzátette, hogy 45 millió dollár indításonként nagyjából megfelel a piaci áraknak.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu 

  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!  origo.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Elindult az űrverseny a Hold meghódításáért Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top