• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2018. július 27., péntek

  Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása lesz ma este

  Teljes holdfogyatkozás lesz az esti órákban, több mint másfél órán át a Föld árnyékkúpjában tartózkodik majd égi kísérőnk.
  Július utolsó hétvégéjén pénteken este megfelelő idő esetén látványos csillagászati eseményben lehet része azoknak, akik a szabad ég alatt töltenek el pár órát. Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása fog bekövetkezni. A jelenség látványát még pluszban növeli, hogy az elvörösödő holdkorong alatt pár fokkal fog fényesen ragyogni a vöröses fényű Mars is, ami pont ezen az éjszakán lesz szembenállásban és földközelben.

  A Hold és a Mars elhelyezkedése július 27-én kora este a csillagos háttér előtt


  A teljes jelenség

  6 óra 13 perc 48 másodperc hosszú lesz.

  Ez a rekord hosszúságú fogyatkozás több tényező együttes hatásának köszönhető. A legfontosabb ezek közül, hogy a mostani jelenség centrális fogyatkozás lesz, ami azt jelenti, hogy a Hold a Föld árnyékkúpjának szinte majdnem hogy a közepén fog keresztül haladni. A másik fontos tényező, hogy 27-én a Hold éppen keringési pályája legtávolabbi pontja közelében jár, az az majdnem földtávolban lesz. Ezért ebben az időszakban a keringési sebessége lassabb, ami szintén nagyban hozzájárul a hosszú holdfogyatkozáshoz.

  A Hold várható áthaladása bolygónk árnyékkúpján keresztül (Az animációban megadott világidőhöz két órát kell hozzáadni, hogy megkapjuk a magyarországi időt.)

  Hazánkból a jelenség kevésbé látványos legeleje csak részben lesz látható. Holdkeltekor már javában tart a félárnyékos fogyatkozás, ám ennek látványát nem érzékeljük, a részleges fázissal kezdődik majd a fő műsorszám, ami a holdkelte (keleti országrészben 20:03, Budapesten 20:15, nyugati országrészben 20:33) körüli időpontra esik.

  A 2008. február 21-i teljes holdfogyatkozás menete egy képen. Fotó: Pócsai Sándor

  A fogyatkozás fázisainak időpontja (közép-európai idő szerint):
  - Részleges fázis kezdete: 20:24
  - Teljesség kezdete: 21:30
  - Teljesség közepe (Ekkor van az árnyékkúp közepén a Hold.): 22:21
  - Teljesség vége: 23:13
  - Részleges fázis vége (már 28-án) 00:22
  - Félárnyékos fázis vége: 01:28

  A teljesség 1 óra és 43 percen át tart, így bőven lesz időnk gyönyörködni majd a vöröslő holdkorongban, és az alatta ugyancsak vörösen sziporkázó Marsban.

  Tiszta idő esetén a teljes jelenség élőben követhető itt: http://www.galileowebcast.hu/live.html
  Közzétette: www.fenyorveny.hu 
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekrő!l


  idokep.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása lesz ma este Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top