• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2018. május 7., hétfő

  Kilauea vulkán kitörés: Megnyílt a 11.hasadék  A Hawaii Nagy Szigetén - a 6.9-es földrengést követően - kitört Kilauea vulkán helyi idő szerint vasárnap estig mintegy 30 házat pusztított el lávafolyamainak köszönhetően, és csaknem 2000 embert kényszerített otthona elhagyására. A CBS televízió tudósítása szerint a kitelepített embereknek számolniuk kell azzal a ténnyel, hogy talán soha nem térhetnek vissza otthonaikba.
  A láva és a mérgező füstök feltörése folytatódik.  És a 100 méter magasságig is feltörhetnek a láva szökőkutak
  Összesen 11 törés keletkezett eddig. A láva áramlása pedig 2018. május 6-án, vasárnap fokozódott.

  A tisztviselők sürgősségi riasztást adtak ki helyi idő szerint este 19:00-kor vasárnap, miután megnyílt a 11.hasadék is. Lelani körzet lakóit a Kupono és  Mohala utcák között kiköltöztették. 
  A hatóságok figyelmeztetnek a területen jelen lévő veszélyesen nagy mennyiségű kén-dioxidra is.

  "Leilani területe továbbra is a legnagyobb kockázatnak van kitéve."- mondta az USGS. "Mindazonáltal, ahogy a kitörés előrehalad, az alacsonyabb keleti repedési zóna más területei is veszélybe kerülhetnek."
  "Ez egy nagyon gyors mozgású helyzet"- mondta polgármester Harry Kim. - "Ez sajnos nem a vége."


  A USGS vulkán tudósa, Wendy Stovall azt mondta, hogy mérgező kén-dioxid gázokat "fújnak" a repedések és ezeknek a közelében halálos koncentrációjú. Hozzátette, hogy a láva az erdőn keresztül áramlik, és így megereszkedtek az elektromos vezetékek is. 
  "Kevés robbanás hallatszott, valószínűleg propántartályokból vagy metán robbanásokból." - mondta.
  Mivel a láva elárasztja az erősen erdős területet, a szerves anyagot égnek el és metán szabadul fel. 
  A földrengés aktivitása magas szinten maradt. Az elmúlt 24 órában kb. 31 db 2-es erősségű földrengés fordult elő a terület alatt - 5 km mélyen. 
  A Kilauea 35 éve folyamatosan aktív tűzhányó. Harminc évvel ezelőtt majdnem egy éven keresztül egy egész várost, Kalapanát borította el a láva.
  Közzétette/Fordítás: www.fenyorveny.hu 
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!


  watchers.news.com
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Kilauea vulkán kitörés: Megnyílt a 11.hasadék Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top