• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2018. április 23., hétfő

  A hímzés hangja: Keresztszemes népi hímzésből digitális zene


  Szirmay Zsanett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterképzős hallgatója, textiltervezőnek tanul. Az ő ötlete volt, hogy a különféle hagyományos magyar hímzéseket lejátszatóvá tegye. A bukovinai székely, kalotaszegi és különféle más magyar hímzésmotívumokat lézervágott textilekre írta át. 


  Ezek szolgáltak a zenedoboz lyukszalagjaiként, "kottaként". A lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszóban aztán lejátszotta a keresztszemes mintákat, amelyek így hallható dallamokká alakultak át. Méghozzá harmonikus dallamokká!


  Csodák - csodájára kiderült, hogy népdalaink dallamát hímezték meg a hímzőasszonyok! Az ősi tudás átörökítésének egy formája!
  A lyukszalagos módszert már korábban is használták, nem csak zenegépekben, hanem a szövőiparban is, a szövőgépek programozásánál.


  Új távlatok nyílnak így számunkra. A népművészeti alkotásaink nem csupán vizuális élményt nyújthatnak a továbbiakban, hanem a formák szerinti dallamaikat is meghallgathatjuk e módszernek köszönhetően. 


  Közzétette: www.fenyorveny.hu 
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!
  szeretlekmagyarorszag.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: A hímzés hangja: Keresztszemes népi hímzésből digitális zene Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top