• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2018. március 7., szerda

  Táncterápia – mentális gyógyulás tánccal

  A tánc évszázadok óta hozzátartozik az életünkhöz. Pozitívan hat a koncentrációs képességre és ellazítja a testet, ezért a táncterápia jó módszer arra, hogy az embert mentálisan gyógyítsa. A tánc szórakoztat, akár a diszkóban, a tánciskolában vagy egyszerűen otthon a négy fal között űzzük. A zenére történő mozgás lazítja a testet, serkenti a vérkeringést és kitisztítja a fejet. Mindegy, hogy kettesben vagy egyedül, a tánc örömet okoz, és a testileg kedvező aspektusok mellett pozitív kihatással van a koncentrációs képességre és az általános közérzetre is.


  Tánc mint terápia


  Nem csoda tehát, hogy a táncot terápiás célokra is alkalmazzák. A táncterápiában alapvetően abból indulnak ki, hogy a szellem és a lélek fejlődése szoros összefüggésben áll a testi fejlődéssel. Így a tánc mozgásai nemcsak a motorikus, hanem a szellemi képességeket is elősegítik.

  Test és lélek


  A táncterápia pszichológiai célokra történő bevetése szoros összefüggésben áll az emberi érzelmekkel. A test és lélek közötti szoros kapcsolat olyan testi panaszokhoz vezethet, amelyek a táncterápia révén enyhíthetők. Az izomfeszülések táncterápiával feloldhatók, hosszú távon javul a légzés és a testtartás is. A táncterápia révén újra mozgásba lehet hozni a megfeneklett viselkedés- és gondolkodásmódot, mert a páciens képessé válik arra, hogy ezeket az élethelyzetek alapján átgondolja és adott esetben feloldja. Sőt, a viselkedését is hozzáigazíthatja az új kihívásokhoz, amelyekkel szembesül.


  Konfliktuskezelés


  Mivel a saját viselkedésünk szoros összefüggésben áll a bennünket körülvevő személyekkel, mindig a környezetünktől függően cselekszünk. Az interperszonális kapcsolatokban felmerülő konfliktusok és problémák jobban kezelhetők a tánc segítségével. A táncterápia bizonyára nem mindenkinek fekszik, de a 40-es évek óta egy elismert forma, amelyet a pszichológiában is alkalmaznak.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu 
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!
  gyogyszernelkul.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Táncterápia – mentális gyógyulás tánccal Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top