• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2017. szeptember 1., péntek

  4,4 kilométeres aszteroida megy el a Föld mellett

  Pénteken biztonságos távolságban suhan el egy közel 5 kilométeres kisbolygó a Föld mellett.
  A NASA közleménye szerint a Florence névre keresztelt, nagyméretű Föld-közeli aszteroida szeptember elsején, magyar idő szerint 17:30-kor, mintegy 7 millió kilométer távolságra suhan el bolygónk, egészen pontosan a malajziai Kuala Lumpur felett. Ez a távolság a Hold távolságának közel 18-szorosa.

  A Florence a legtermetesebb Föld-közeli aszteroidák egyike, mérete eléri a 4,4 kilométert.
  Paul Chodas, a Föld-közeli objektumok tanulmányozását végző NASA-központ szakembere szerint a Florence a legnagyobb aszteroida a közelünkben, mióta az ilyen égitestek észlelésére és nyomon követésére létrehozott NASA-program megszületett.


  Animáció: NASA

  Az aszteroidát az ausztráliai Siding Spring Obszervatóriumban fedezték fel 1981 márciusában. Florence Nightingale, a modern nővérképzés alapítója után nevezték el. Az idei találkozás lesz 1890 óta a legközelebbi vele egészen 2500-ig.
  Augusztus vége felé és szeptember elején fényessége 9-es magnitúdót ér el, vagyis kisebb teleszkópokkal is kivehető lesz, amint áthalad a Déli Hal, a Bak, a Vízöntő és a Delfin csillagképen. A földközelség idején (17:30-kor) keleti irányban (93 fok), nem sokkal a horizont felett (8 fok) lesz látható.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu 
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!
  idokep.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: 4,4 kilométeres aszteroida megy el a Föld mellett Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top